home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


South Shaolin & north Shaolin (1984)
Acteurs Casanova Wong EXTRA'S 
Han Ying  
Ma Chin Ku - Trailer
Wu Hou - Directe scène toegang
-
Regisseur Wu Kai Ku -
Speelduur 87 min -
Prod. maatschappij Lucky star film co -

 

Als de keizer door krijgt dat hij verraden wordt besluit hij zijn twee jonge zoons ieder een ander kant op te laten vluchten. Een van deze jongens belandt in de Zuid Shaolin tempel en wordt een monnik. Niet bewust van zijn afkomst wordt hij een van de beste vechters van de Shaolin. Als hij op een dag een man redt, die in het bos achtervolgt wordt door ninja's, biedt hij deze onderdak in de tempel. Al snel komen de achtervolgers er achter waar de man verborgen moet zijn en vallen de tempel aan. De aanval wordt afgeweerd en de hoofdmonnik besluit dat hun beste vechter naar Noord Shaolin gaat om te trainen. Als hij terugkeert van zijn training is hij net te laat en vindt bijna alle monniken dood aan. Zonder een moment te twijfelen komt hij in actie om de strijd met de meedogenloze moordenaars aan te gaan.

De film begint schitterend een groep mannen die de zoon van de keizer proberen te beschermen tegen een groep ninja’s. Hierna gaan we over op groot opgezette beelden van de Shaolin tempel, waar getraind wordt en twee monniken een belangrijke test moeten afleggen. Vele figuranten zijn gebruikt om deze scène zo groots mogelijk in beeld te brengen en doordat de film in het originele widescreen uitvoering op de dvd staat komt alles goed tot zijn recht. De regisseur gebruikt diverse aparte camerahoeken en veel rijdende shots om de mooie locaties in beeld te brengen. De film komt uit Korea en is een van hun grotere producties, alles is goed verzorgd en er is duidelijk te zien dat er aandacht aan besteed is. Toch is 'South Shaolin & North Shaolin' niet geschikt voor iedereen. De gevechten zijn iets versneld en op sommige punten net iets te veel van het goede, maar door de bijzondere choreografie is hier nog wel doorheen te kijken. De ninja’s in de film verplaatsen zich onder de grond, spuwen vuur en vliegen door de lucht. Ik kan begrijpen dat niet iedereen hier op zit te wachten. Het is dus ook zo dat de film niet echt in een hokje te plaatsen is, het heeft van alles een beetje met als hoofdonderwerp de Shaolin tempel. Casanova Wong heeft diverse mooie gevechten en trainingsscènes en laat zijn complete arsenaal aan trappen zien. Iets waar deze tae kwan do expert absoluut geen moeite mee heeft en bekend om staat. Toch is het allemaal een beetje tegenstrijdig want alles is mooi in beeld gebracht en ziet er goed verzorgd uit, maar door de manier van montage en het versnellen van de gevechten wordt, wat een topfilm had kunnen zijn, het geheel naar beneden gehaald tot net onder het gemiddelde. Het verhaal komt rommelig over en dit is volgens mij hoofdzakelijk aan de engelse dubbing te wijten. Een heleboel scènes lopen hierdoor wat snel in elkaar over en dit zorgt voor een aantal vraagtekens. Het blijft natuurlijk wel zo dat je dit soort films niet voor het verhaal moet kijken, want dat stelt in de regel toch nooit zoveel voor. Er moet wraak genomen worden door een held en eerst moet daar een reden voor gecreëerd worden en dit komt in ieder geval over. Het is dus ook heel moeilijk om hier een goede eind conclusie uit te halen. 'South Shaolin & North Shaolin' is zeker geen onvermakelijke film, maar voor wie op zoek is naar perfectie is hier bij deze Koreaanse productie aan het verkeerde adres.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd 
Beeld kwaliteit Redelijk (widescreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          6,5/10

Terug naar het overzicht.