home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


THE ORPHAN

Ren Hai Gu Hong/Yen Hoi Koo Hoong (1960)

Na nogal wat kleine rollen gespeeld te hebben was ‘The orphan’ de eerste film waarin Bruce Lee een hoofdrol speelde. Letterlijk vertaald betekent de titel ‘De eenzame gans in een zee van gezichten’. De gans staat in China symbool voor de zwervers. De naam van zijn karakter in de film is Ah Wun en het is nogal een rebels jongeman die als wees opgroeit. Door het gebrek aan familie laat hij zich in met allerlei straat bendes. Natuurlijk heeft hij het hart op de juiste plaats en zet tegenover zijn streken de nodige goede daden. Bruce Lee is van een kant te zien zoals je hem nog nooit zag, aangezien het hier om een zuiver dramatische rol gaat. Vele vinden dat ‘The orphan’ zijn acteer talent het beste weer geeft. En dat is natuurlijk ook niet vreemd want het draait hier continue om het neer zetten van een karakter en niet om de martial arts. Toen de film jaren geleden in de bioscoop vertoond werd was het een groot succes. Compleet met vetkuif, zag Bruce Lee er uit of hij zo uit een James Dean film gestapt was. Iedereen was zo onder de indruk van zijn prestatie dat zelfs regisseur Chang Cheh hem opmerkte. Helaas was dit te laat want Bruce Lee was al vertokken naar Amerika. Vlak nadat de film voor het laatst in de bioscoop draaide is het origineel  zoek geraakt om bijna dertig jaar later weer gevonden te worden.  Dit was allemaal puur toeval en het was eigenlijk de bedoeling dat de spoel vernietigd zou worden. De film is nu compleet gerestaureerd en klaar voor zijn eenmalige vertoning op het Cineasia festival in Amsterdam. Het gaat hier om uitvoering in kleur die tot de dag van vandaag zelfs niet in Hongkong vertoond is.

Prijsvraag:

Om te vieren dat 'The orphan' op het cinemasia festival gedraaid gaat worden mag kungfufilms.nl twee kaartjes weg geven. Dat zal gebeuren door middel van een prijsvraag. Beantwoord dus snel de volgende vragen en maak  een kans om de aanwezig te zijn bij de enige vertoning in Nederland van 'The orphan' op vrijdag 26 maart 2004. 

Klik hier voor de prijsvraag

De winnaar zal op tien maart bekend gemaakt worden. Vul dus snel jouw antwoorden in, vergeet niet je emailadres en naam in te vullen..