home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Tiger over wall (1980)

Around Capture Room, Tiger Over the Wall

Acteurs Phillip Ko EXTRA'S 
Hwang Jan Lee - Original trailer
Chang Nik - Stills gallery
Kong Tao -
Chan Lau -
Regisseur Lo Chun Ku -
Speelduur 90:09 mins -
Prod. maatschappij Goldig films -

 

Rond het jaar 1920 beginnen de westerlingen langzaam grip op het land te krijgen. Door middel van hun handel trekken ze het gehele land leeg en hierbij zetten ze de bevolking aardig onder druk. Het is zelfs zo erg dat ze hun hond belangrijker vinden dan de chinezen. Want als de boxer van een Chinees/Engels stel vermist blijkt te zijn gaan alle remmen los. Bij de politiechef (Hwang Jan Lee) eisen ze dat de dader gepakt en terechtgesteld wordt. Maar de dader vinden is nog niet zo gemakkelijk. Wie zegt dat de hond namelijk niet gewoon weggelopen is. Dit maakt de situatie voor de politiechef er niet gemakkelijker op. Maar echt een probleem is dit niet voor hem. Want als hij de dader niet kan vinden dan kiest hij er gewoon n. Zijn keuze valt al snel op de dorpsgek (Chan Lau). Maar als zijn moeder begint te protesteren en een behoorlijke som geld biedt is dit al snel van de baan. De nieuwe keuze valt op Chi (Pak Sha Lik). Hij is een wat simpele oude man die zijn geld verdient door het maken en verkopen van paraplus. De politie belooft hem dat als hij de schuld op zich neemt hij een handelscontact zal krijgen met de westerlingen. Hierdoor gaat hij al snel overstag. Alleen zijn vrouw (Lam Yeh) en dochter (Candy When Xue Erh) zijn hier wat minder blij mee. Helaas houdt de koppige oude man vol en zelfs Lin Chang (Phillip Ko), de vriend van zijn dochter kan hem niet tegen houden. Na wat overleg met de politie laten ze hem toch gaan. Het enige wat hij hoeft te doen is een aantal dagen in de gevangenis te zitten. En wat kan daar nu fout aan gaan. Maar de Engelsman wil meer. Als hij de bekentenis hoort van de oude man gaat hij compleet door het lint. Verwond aan zijn been keert hij daarna terug naar de gevangenis. De dokter moet er bij komen en de volgende dag komen moeder en dochter verhaal halen. De politiechef vertelt ze dat ze niet moeten zeuren en dat hij in ruil voor de dochter de man best vrij wil laten. Dit is alleen iets wat helemaal verkeerd valt bij Lin Chang. Voordat iedereen het door heeft verandert het dorp in een enorme chaos en blijft niemand gespaard.

Als we het hebben over de beste vechters uit de kung fu film geschiedenis is Hwang Jan Lee zeker iemand die genoemd moet worden. Zijn controle over zijn benen is ongevenaard en zijn uitstraling is extreem duister. Kortom, hij is de ultieme schurk. In 'Tiger over wall' mag Phillip Ko het tegen hem opnemen. Ook niet een van de minste dus het ziet er veelbelovend uit.

Wat verhaal betreft weet 'Tiger over wall' best verrassend uit de hoek te komen. Waar we hier namelijk mee te maken hebben is zeker geen doorsnee kung fu film. Natuurlijk draait het hoofdzakelijk om wraak. Maar door het toevoegen van de onderdrukking van Chinezen door westerlingen verandert het allemaal een beetje. Het dubbele hiervan is dat dit hoofdzakelijk gedaan wordt door op macht en geld beluste Chinezen. Ze doen hun landgenoten van alles aan om zelf een wit voetje te kunnen halen bij het Engelse consulaat. Hier gaan ze behoorlijk ver in. Van goed uitgediepte personages mogen we helaas niet spreken. We moeten het hoofdzakelijk doen met overacting en de visuele trekjes van de acteurs. Hierdoor wordt het duidelijk wie goed is en wie slecht is. Toch is het dramagehalte erg hoog. Op de een of andere manier komt dit goed over bij de kijker. Waarschijnlijk is dit omdat de emoties die getoond worden vrij standaard zijn en iedereen er wel in mee kan komen. Het tempo is wat aan de trage kant en alles blijft soms net even iets te lang op het zelfde punt hangen. Door het niveau van de actie is dit allemaal vrij snel vergeten. Dit is namelijk het gene wat de film erg de moeite waard maakt.

Voor de gevechten neemt regisseur Liu Jun Guk rustig de tijd. Althans hij heeft totaal geen haast met het eerste gevecht. Pas na iets van een half uur begint het eerste gevecht. Maar hier zien we ook meteen dat het niet gaat om een halve maatregel. Phillip Ko is zoals altijd in supervorm. Hij is enorm krachtig en super snel. Misschien is hij niet de meest verfijnde vechter maar zijn bewegingen komen overtuigend over. Tegenover Phillip Ko staat Whang Jan Lee. Het duurt tot het laatste kwartier voordat ze het tegen elkaar gaan opnemen. Maar wat hier gebeurt is echt een gevecht der titanen. Eerst nemen ze het gewapend tegen elkaar op en daarna ongewapend. Een waar spektakel waarin beiden compleet tot het uiterste gaan. 'Tiger over wall' is alleen hiervoor het kijken waard. Maar, er is meer wat actie betreft. Kong Do, Jue Tit Woh en Cheung Lik geven ook nog een spetterende show weg. De choreografie is direct maar toch speels. Hierin is acrobatiek wel aanwezig maar geen hoofdzaak. Dit vooral ook omdat de hoofdrolspelers beiden geen acrobaat zijn. Het is dus ook overduidelijk te zien dat beiden hier voor gedubbeld worden. Maar dit neemt niet weg dat de gevechten geweldig zijn.

Van humor is de film zo goed als vrij. Toch is de manier waarop sommige personages neergezet worden wel komisch te noemen. Vooral Chan Lau doet zwaar aan overacting. Hij kreeg de twijfelachtige eer om de dorpsgek neer te zetten. Dit doet hij op zijn gebruikelijk irritante manier. Niet echt een plus punt voor de film en dit had dus ook best wat minder gemogen. Een ander die een wat overdreven personage mag neerzetten is Pak Sha Lik. Hij speelt de wat dommige oude paraplumaker. Hij is kaal op de bovenkant van zijn hoofd en draagt de lange plukken haar die hij nog heeft op vettige wijze over de kale plek. Hierbij heeft hij ook nog getekende sproeten en kan hij eigenlijk alleen maar dom lachen. Eigenlijk is het personage van Hwang jan Lee ook niet geheel serieus te nemen. Dit komt hoofdzakelijk door de wat slechte plaksnor. Zijn duivelsogen geven dit alles een wat extreem contrast en hierdoor wordt hij een soort karikatuur.

'Tiger over wall' biedt een apart en verrassend verhaal met knallende actie. Het tempo is niet altijd even goed en de overdreven personages matchen niet met het drama. Toch is het een leuke kijkerservaring die zeker indruk maakt. Dit komt hoofdzakelijk door het spectaculaire eindgevecht tussen Hwang Jan Lee en Phillip Ko. Dit maakt de film zeker de moeite waard om een keer te kijken. Maar of hij geschikt is voor meerdere kijkbeurten valt te betwijfelen. Aanschaffen voor het eindgevecht is een goed idee maar voor de gehele film is het af te raden.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

 

Drager DVD (reg 2)  
Beeld kwaliteit Redelijk (fullscreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (Mono)
Ondertiteling Chinees en Engels
Taal Mandarin
Uitgever Vengeance video
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.