home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


  Tony Jaa interview

Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over de Thaise actiefilm ‘Ong Bak’. De film is een succes geworden. Dit komt vooral door het feit dat alle actiescènes zonder trucages zijn opgenomen. Iets wat tegenwoordig zeer zeldzaam is. Hieronder volgt een interview met de 27-jarige hoofdrolspeler Tony Jaa tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.

Sinds wanneer train je Muay Thai en hoe heb je besloten om in films te spelen?

"Voordat ik mij ging toeleggen op Muay Thai heb ik eerst verschillende vechtkunsten bestudeerd. Door films ben ik allerlei vechttechnieken gaan ontdekken. Ik heb honderden films bekeken met karate, kung-fu, krabi krabang (traditionele Thaise vechtkunst waaruit het Muay Thai is afgeleid) en kendo. Het merendeel van de films zijn Aziatische produkties. Ik heb al die vechttechnieken geobserveerd en met elkaar vergeleken.

Op een gegeven moment heb ik mij aangesloten op een sportschool waar men grotendeels Muay Thai traint. Maar het is vooral het feit dat ik mijn leraar Panna Rithikrai heb ontmoet, een zeer toegewijde man. Met hem ben ik op serieuzere wijze gaan trainen. Ik krijg aangepaste training van hem. Dat is van pas gekomen voor mijn rol in ‘Ong Bak’ waar ik mij 100% toeleg op Muay Thai."

Er bestonden al films met Muay Thai, maar op een minder spectaculaire manier uitgebeeld als in ‘Ong Bak’. Heb je ervoor al films met Muay Thai gezien, en zo ja, wat heb je zelf aan je eigen film toegevoegd?

"Ik heb vooral veel vechtfilms gekeken. Meestal kung-fu films met Bruce Lee, Jackie Chan en Jet Li. Dat zijn mijn idolen. Wat betreft Muay Thai op het witte doek en Thaise actiefilms in het algemeen wil ik iets aparts aan toevoegen. Mijn leraar Panna Rithikrai heeft mij goed begeleid met het creëren  van een specifieke Muay Thai stijl, wat speciaal is bedoeld voor de film."

In ‘Ong Bak’ gaan klassieke Muay Thai technieken samen met wilde spectaculaire capriolen die de grenzen van de martial arts te buiten gaan. Welke andere sporten heb je gedaan om dit niveau te bereiken?

"Allereerst heb ik stap voor stap het klassieke Muay Thai (Muay Boran) bestudeerd. De opleiding was erg zwaar. Het omvat werpen, rollen, ontwijken, over de grond kruipen en vallen. Die bewegingen moet je achter elkaar kunnen uitvoeren.

Deze vorm van Muay Thai heeft allerlei soorten acrobatiek in zich. Tijdens de training gebruikt mijn leraar een stok. Ik moet de klappen ervan afweren en ontwijken om zo mijn reflexen te trainen. Dit alles combineer ik met bewegingen uit het turnen.

De film ‘Ong Bak’ laat verschillende Muay Thai technieken zien. Tot nu toe was er nog nooit traditioneel Muay Thai in films vertoond. Het is dus nog vrij onbekend voor het publiek. Het kostte mij vijf jaar om deze vorm van Muay Thai aan te leren. Het merendeel van de technieken die ik in de film laat zien worden niet in wedstrijden toegepast, omdat ze daarvoor te gevaarlijk zijn. Er valt nog veel te ontdekken bij zo’n veelomvattende en complexe vechtkunst. Voor mijn volgende film ‘Tom Yum Gong’ wil ik nog moeilijkere en gevaarlijkere technieken gebruiken dan in ‘Ong Bak’. Het wordt dus nog spectaculairder."

Het is duidelijk dat je binnenkort veel aanbiedingen zal krijgen uit het Westen. Hoe ga je ermee om?

"Ik ben daar heel blij mee. Actiefilms uit Azië zijn erg goed, maar het filmen in Amerika zal even interessant zijn. Ik heb nooit gedacht dat ‘Ong Bak’ zo’n succes zou worden en door heel de wereld zou circuleren."

 

In Hollywood maken sterren zoals Jackie Chan gebruik van stand-ins en kabels. Dit is om veiligheidsredenen. Hoe zal je het vinden als men het jou verplicht om ook van dit soort kunstgrepen gebruik te maken?

"De originaliteit van ‘Ong Bak’ zit hem in het feit dat er geen stand-ins en kabels worden gebruikt. Het is het realisme van de actie wat de film tot een succes heeft gemaakt. Er zit een element van gevaar in wat de mensen zo boeit. Realistische actie is hetgeen waar het publiek warm voor loopt. Ik ken die filmtrucs wel. Als ik word verplicht om eraan mee te doen, dan zal ik nooit het beste van mijzelf kunnen laten zien."

Klik op de onderstaande link voor Tony Jaa’s demo tijdens zijn promotie tour in Frankrijk.

http://www.lesjeuneskhmers.com/tonyjaa/tonyjaa_reims.WMV

Vertaald door Si Chang voor kungfufilms.nl (2004)

Terug naar het overzicht.