home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Volcano High (2001)

Wasango

Acteurs Jang Hyuk EXTRA'S 
Shin Min-ah - Theatrical trailer
Kim Soo-roh - Creation of special effects
Kong Hyo-jin - Video clip
Jeong Sang-hun - Intervieuws with cast & crew
Regisseur Kim Tae-gyun - Making of (8 parts)
Speelduur 117 min -
Prod. maatschappij Sidus -

 

Op een afgelegen plaats staat een bijzonder school 'Volcano high'. Op deze school zit allerlei probleem jongeren en de sfeer is er grimmig en vijandig. Al jaren woedt er een strijd tussen de leraren en de leerlingen. Om het nog erger te maken zijn de leerlingen onderling ook niet echt weg van elkaar. Ze vormen groepen en maken het elkaar niet makkelijk. Na voor de achtste keer van een school gestuurd te zijn zit er voor kim (Jang Hyuk) niks anders op dan zich te melden op 'volcano high'. Omdat hij weet dat dit zijn laatste kans op een opleiding is besluit hij zich rustig te houden. Maar dit wordt hem niet makkelijker gemaakt. Vrijwel meteen na aankomst wordt hij al uitgedaagd door Ryong Jong (Kim Soo-roh), de grote leider van de school. Hij gaat de confrontatie aan maar komt vrijwel meteen tot inkeer en weet zijn speciale krachten verborgen te houden. Iets wat hem al jaren extreem veel moeite kost en hierdoor al vele levens eiste. Maar hij is niet de enige met speciale krachten, want zelfs de school directeur is bovennatuurlijk onderlegt. Voorzichtig probeert Kim zijn draai te vinden. Iets wat echt onmogelijk gemaakt wordt als de directeur op een avond opeens in een mysterieuze trance wegzakt. Iedereen is in rep en roer en de onderdirecteur neemt het van hem over. Maar zonder de directeur denkt iedereen vrijspel te hebben in het bemachtigen van het geheime manuscript. Er ontstaat een chaos waar de onderdirecteur wanhopig een einde aan wil maken door de hulp van een groep meedogenloze leraren in te roepen. De leerling worden op vreselijke wijze afgestraft en de zaak lijkt niet te redden. Pas als blijkt dat de onderdirecteur heeft besloten alle probleemleerlingen te hersenspoelen komt Kim in eindelijk in actie.

Regisseur Kim Tae-gyun wilde eens wat anders maken en dat is hem zeker gelukt. Met als hoofddoel het maken van een tekenfilm met echte mensen ging hij aan de slag. Het resultaat is absoluut prachtig geworden en de wereld die gecreŽerd wordt is heel apart. Door het weglaten van een heleboel kleuren heeft alles een grimmige sfeer. Iedereen loopt in donkere kleren en er is wel veel waterstofperoxide gebruikt om de haren te kleuren. Dit is natuurlijk een vorm van uniformiteit die bijzonder bijdraagt aan het geheel. Alle locaties zijn grauw en zonder enige vorm van aankleding. Alleen basis attributen zijn aanwezig en hierdoor lijkt de school wel een gevangenis. Het acteerwerk is apart en doet een beetje denken aan pantomime. Hiermee wordt die speciale tekenfilm sfeer extra benadrukt. Er zijn dus ook alleen maar extreme personages in 'Volcano high'. Hierdoor is het dus ook leuk om goed op de achtergrond te letten, waar voldoende gebeurd op het gebied van gekken bekken trekken. Het aparte is dat niemand echt stoer overkomt en alles een soort persiflage wordt. Dit is absoluut niet per ongeluk gedaan en het doel om een nieuwe draai aan de Koreaanse humor te geven is zeker gelukt. Maar niet alleen hieraan werd een nieuwe draai gegeven. De gebruikte special effects en touwtjes om de gevechten een bovennatuurlijk karakter te geven zijn erg vernieuwend. Vooral het eindgevecht is een opeenstapeling van prachtige beelden en bewegingen. Het heeft dan wel niks meer met echte martial arts te maken en ik denk dat het verstandig is om 'Volcano high' ook niet als martial arts film te bestempelen. Het genre sience fiction pas beter. Maar niet alleen de beelden zijn bijzonder. Het geluid is namelijk ook op een bijzonder manier benaderd. De mogelijkheden van Dolby surround worden op aparte manier benut en er wordt leuk met de balans in het geluid gespeelt. Maar de film heeft ook zijn mindere kant. Het verhaal is flinterdun en het begin is erg langdradig. Het duurt een uur voordat alle karakters voorgesteld zijn en er echt aan het verhaal begonnen kan worden. Het onthouden van de vele namen wordt niet echt makkelijk gemaakt doordat iedereen bijna de zelfde donkere kleding draagt. En het feit dat de meeste Nederlanders de taal niet spreken zal ook niet helpen. Want door het lezen van ondertiteling mis je nog wel een wat er op het scherm gebeurt. Ondanks dat 'Volcano high' een actie film is kan het toch verstandig zijn om in zeer ontspannen toestand aan de film te beginnen. Laat rustig alles op je af komen en laat je meeslepen in de gecreŽerde wereld. Geniet van de geweldige speciaal effects en de nog betere sfeer, maar neem het niet te serieus.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager dvd (reg 2) Extra's: De dvd van A-film bevat een bijzonder aantal extra's. Want buiten acht making of filmpjes van rond de vier minuten zijn er ook nog vier interviews aanwezig. Al deze extra's zitten tussen de twee en vier minuten en geven een leuk beeld van hoe het tijdens de productie vergaan is. Creation of special effects: is een eenentwintig minuten durend audio commentaar door de regisseur en de special effects meester. Als bonus wordt er ook nog even een video clip van een Koreaanse metal band tegen aangegooid. 
Beeld kwaliteit Goed (16:9 anamorphic)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital)
Ondertiteling Nederlands
Taal Koreaans
Uitgever A-film
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.