home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Uit het archief:


Wong Yue (R.I.P.)

Yu Huang  

Geboorte datum: ?? - ?? - 1955
Overleden: 15 - 05 - 2008

Geboren in Peking, begon Wong Yue vroeg in de zeventiger jaren met acteren voor de Shaw brothers. Hij maakte een aantal films waar onder de controversiële thriller "The teahouse" die in een aantal landen op de zwarte lijst kwam te staan. Zijn eerste grote rol was in 'Spiritual boxer' het regie debuut van Liu Chai Liang. De grote doorbraak kwam toen Liu Chia Liang hem koos voor de rol van Weng Ding in de succes volle  film "Executioners from Shaolin". Hij speelde de hoofdrol in "dirty Ho"  en "the young avenger" en bijrollen in films zoals "the 36th chamber of Shaolin" en "Challenge of the masters". Door zijn jonge leeftijd, uitstraling en vaardigheid werd hij een favoriet van velen. Hij maakte helaas veel te weinig films waarin hij echt de hoofdrol speelt.

Het tragische is Wong yue in zijn film carrière altijd vrolijke en lichte rollen speelde. Helaas was hij in de realiteit een heel ander persoon. Het sluiten van de Shaw studio's bracht voor hem een drastische verandering teweeg. Hij kon slecht aan de bak komen als acteur en krijg alleen nog maar kleine rollen. Even leek het tij te keren toen hij voor het ATV station ging werken. Helaas was dit van korte duur. Dit in combinatie met zijn betrokkenheid in het ongeluk waarbij Fu Sheng om het leven kwam gooide voor hem alles op zijn kop. Hij kreeg problemen met drugs en alcohol. Uiteindelijk vond hij werk voor een verzekeringsbedrijf en was niet echt gelukkig. Volgens zijn broer wist hij uiteindelijk zijn verslaving de baas te zijn. Maar het geluk had hem ondertussen in de steek gelaten. In 2006 onderging hij een hersenoperatie en op vijf mei 2008 is een virale infectie hem de baas geworden. Hij overleefde zijn vader en laat een vrouw en een dochter achter.

Wong Yue heeft vele kung fu film liefhebbers een hoop vreugde gebracht. Zijn rollen zaten altijd vol vitaliteit en levenslust. Het is daarom ook bijzonder tragisch dat hij op deze manier zijn latere leven heeft moeten doorbrengen.

Geselecteerde films:

The teahouse (1974)

Spiritual boxer (1975)

Flying guilliotine (1976)

Challenge of the masters (1976)

Executioners from Shaolin (1977)

The proud youth (1978)

36th chambers of Shaolin (1978)

The shadow boxing (1979)

The kung fu instructor (1979)

Dirty Ho (1979)

Rendezvous with death (1980)

Kid with a tattoo (1980)

Young avenger (1980)

Lion v/s lion (1981)

Notorious eight (1981)

Kid from Kwangtung (1982)

Eight diagram pole fighter (1983)

Crazy Shaolin disciples (1984)

 

Executioners from Shaolin

Publiciteits foto

Wong Yue vlak voor zijn dood in 2008

Terug naar het overzicht.