home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

Wushu (2008)

Mow suet tsi siu leen hung, Wushu zhi shaonian xing, Wushu: The Young Generation

Acteurs Sammo Hung EXTRA'S 
Wang Fei -
Liu Feng Chao -
Wang Wen Jie -
Wang Yachao -
Regisseur Antony Szeto -
Speelduur 98:11 mins -
Prod. maatschappij Beijing Dadi Century Limited -

 

Het leven van Li Hui (Sammo Hung) wordt behoorlijk overhoop gegooid door de dood van zijn vrouw. Hij zou het nu alleen moeten rooien met zijn zoons Li Yi (Wang Wen Jie) en Li Er (Wang Yachao). Liefdevol begint hij aan hun opvoeding en training in Wushu. Li Hui is namelijk een leraar aan een belangrijke school ergens in China. Eerst moeten de jongens erg wennen maar langzaam maar zeker vinden ze hun draai in de sport en op het gebied van vriendjes. Beiden groeien ze uit tot veel belovende Wushu beoefenaars. Maar de weg naar succes is niet makkelijk. Het zit vol tegenslagen en moeilijk situaties. Er kan er namelijk maar één de beste zijn. Vriendschap is hierbij natuurlijk ook erg belangrijk. De jongens hebben een hechte vriendenclub en ze zorgen goed voor elkaar. Ze hoeven dus ook geen moment te twijfelen als ze getuige zijn van een ontvoering. Het jonge meisje wordt gelukkig gered en teruggebracht bij haar vader. Echter is dit nog maar het begin en voordat ze het weten zijn ze betrokken bij een handel in jonge kinderen. Dit valt precies samen met een belangrijke kwalificatie voor het grote kampioenschap. Een lastige situatie waar de jongens zich samen met hun vrienden uit moeten redden.

Er zijn al vele films gemaakt waar in gevechten Wushu te zien waren. Echter behoort 'Wushu' tot de eerst film die een kijkje gaat nemen bij de leerlingen op een van de scholen. Natuurlijk zijn hier al diverse documentaires aangewijd, maar deze benadering is nieuw. Regisseur Antony Szeto was zelf drie jaar leerling op zo'n school in Beijing. Hij zou dus goed moeten weten hoe het er in zo een school aan toe moet gaan. Tevens speelt Sammo Hung een grote rol in de film en maken een aantal sterke Wushu atleten hun debuut.

Het volgen van leerlingen op een Wushu school zou een onderwerp moeten zijn waar een gehele film mee te vullen is. De trainingen en wedstrijden kunnen in beeld gebracht worden en natuurlijk de emoties die hierbij los komen. Echter was dit voor Antony Szeto niet genoeg en dus werd er een extra verhaallijn toegevoegd. We krijgen dus met kinderhandel te maken. Totaal overbodig maar helaas hebben wij het niet voor het zeggen. Het stuk over de ontvoeringen is bijzonder slecht onderbouwt. Het lijkt niet meer dan een excuus te zijn voor een beetje actie en spektakel. Wat er met de kinderen gaat gebeuren wordt niet benoemd. Kinderen van een jaar of zeven zijn ook niet zomaar ergens onder te brengen. Dit zal de schrijver ook wel geweten hebben en het daarom maar niet benoemd hebben. Jammer genoeg is dit niet het enige minpunt in de film. De personages zijn namelijk slecht uitgediept en het kost zelfs moeite om ze goed uit elkaar te houden. De emoties die getoond worden zijn tegen het kinderlijke aan. En kinderlijk is eigenlijk hoe we de gehele film kunnen bestempelen. De manier waarop Antony Szeto alles in beeld brengt is namelijk behoorlijk speels. Vooral het begin zit vol met kwajongensstreken en kinderavonturen. Op het emotionele vlak wordthet allemaal wat moeilijker gemaakt omdat hij met een groot aantal acteurs moest werken die hun debuut maakten. Dit zal het hele proces niet makkelijker gemaakt hebben. 'Wushu' zou dus niet misstaan als tienerfilm ware het niet dat de actie hiervoor iets te bruut is.

Om alles in beeld te brengen wordt er veel gebruikt gemaakt van splitscreens. Dit wordt helaas wat te veel gebruikt. Soms zijn twee beelden niet genoeg en worden er drie beelden op je scherm getoond. Iets te veel van het goede en doordat het te overduidelijk aanwezig is irriteert het. Verder hanteert Antony Szeto een moderne en experimentele stijl van filmen. Voor het grootste deel pakt dit positief uit.

Het grote paradepaardje van de film is natuurlijk de actie. Hierop scoort 'Wushu' hoge ogen. Vooral de vormen die we die zien krijgen zijn van hoog niveau. Hierin laten de acteurs goed zien wat ze in huis hebben. Acrobatiek wordt gecombineerd me vechtbewegingen en het wordt strak in beeld gebracht. Tegen het einde volgt een bijzonder spectaculair gevecht. Hier gaat het er keihard aan toe en worden er mooie technieken gebruikt. Deze scene maakt de film het kijken waard en zorgt dat de je tekortkomingen in het verhaal vergeet. Sammo Hung komt hier ook in actie en hij laat wederom zien een voortreffelijk atleet te zijn. Tussen de bedrijven door krijgen we nog wat achtervolgingen en spectaculaire stunts te zien. Het enige stukje actie wat een beetje tegen valt is het sanda gedeelte. De gevechten hebben wel hun momenten maar het grootste gedeelte is wat klungelig gemep.

Over het algemeen maken de acteurs weinig indruk. Niemand van de nieuwe generatie springt er echt uit. Dit kan komen doordat er niet echt een hoofdrolspeler is. De focus ligt op meerdere personages en dit maakt het ook niet makkelijker. Misschien dat een van hen zich in de toekomst zich nog zal ontwikkelen. Op het gebied van actie zit er in ieder geval toekomst in.

'Wushu' valt dus een beetje tegen. Het verhaal heeft geen focus en is tegen het kinderachtige aan. De acteurs moeten zich duidelijk nog ontwikkelen en Antony Szeto heeft moeite alles in goede banen te leiden. De toevoeging van het plot over de ontvoering van kinderen was niet nodig en de film was een stuk sterker geweest als hij echt over Wushu leerlingen en hun dagelijks leven was gegaan. Qua actie is de film wel de moeite waard. De gevechten zijn spectaculair en de Wushu routines van hoog niveau. Dit kan een goede reden zijn om de film toch een kans te geven maar voor het verhaal mag je laten.

Copyright kungfufilms.nl (2009)

 

Drager DVD (Regio 3)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Zeer goed (DTS of Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Mandarin
Uitgever CN entertainment
Waardering          6,5/10

Terug naar het overzicht.