home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Yao's young warriors (1983)

Ngok Ga Siu Cheung, Yue Gu Xiao Jiang

Acteurs Suen Hua Man EXTRA'S 
Zhang Kuei Ning - Original trailer
Huang Zian Tien - Original lobby cards
JIang Rong Quen -
Sung Man Hua -
Regisseur Wang Zhi Yu -
Speelduur 89 min -
Prod. maatschappij Hue Wen film video LTD -

 

Het is 127 A.D. en het noorden van China wordt geregeerd door een groep vreselijke generaals. Een zuidelijke generaal genaamd Yao Fei nam het op zich om het volk te redden. Samen met zijn leger begaf hij zich naar het gevaarlijke noorden. Ondanks dat hij wist dat de generaals bijna niet te verslaan waren begon hij toch aan zijn missie. Na een lange reis weet hij een goede positie te vergaren om aan zijn strijd te beginnen. Zoals verwacht vecht zijn tegenstander keihard terug en langzaam weten ze terrein te winnen. Uiteindelijk weet Yao Fei zich bij zijn keizer te voegen maar ze standen op Bullhead mountain. Onmiddellijk sluit het vijandige leger alle wegen af zodat ze geen kant meer op kunnen. Moedig duurt de strijd voort maar geen van de partijen komt een stap verder. Het plan wordt gevat om het ouderlijk huis van Yao Fei een bezoek te brengen en zijn moeder en kinderen te gijzelen. Op deze manier hopen ze hem onder druk te kunnen zetten en zijn overgave af te dwingen. Onderweg stuit het leger op Niu Tung de zoon van generaal Niu Kau. Deze is onderweg naar de villa van Yao Fei om daar kung fu te leren. Per vergissing ziet hij het leger niet aan als vijandig en hij sluit zich bij ze aan. Onderweg vangt hij echter de ware plannen op en met moeite weet hij te ontsnappen. Ondertussen proberen de kinderen van Yao Fei te ontsnappen om hun vader te helpen. Het is alleen hun grootmoeder die hier een stokje voor steekt en ze thuis houdt. Gelukkig weet Niu Tung zich eerder dat de troepen te melden bij de familie Yao en ze te vertellen van het dreigende gevaar. Na overleg stellen deze een leger samen uit de overgebleven mannen en kinderen uit het nabij gelegen dorp. Op deze manier willen ze proberen hun tegenstanders op afstand te houden. Dit lukt en na een eerste dag vol strijd keren ze in de avond huiswaarts met een tevreden gevoel. Hun tegenstander laat het hier echter niet bij zitten en in de nacht berieden ze een nieuwe aanval voor. De strijd laait wederom in alle hevigheid op en het zal moeilijk te zeggen zijn wie er als winnaar naar buiten zal komen.

Kung fu films werden natuurlijk niet alleen gemaakt in Hongkong en Taiwan. Ook de volksrepubliek van China ging zich in het begin van de jaren tachtig bezig houden met het produceren van kung fu films. Het verschil is duidelijk te zien. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van buiten locaties en de kung fu wordt vervangen door het moderne Wu Shu. Het is dus ook niet vreemd dat de hoofdrollen gespeeld worden door de grote namen op Wu Shu gebied. Stuk voor stuk zijn het allemaal gerenommeerde kampioenen die in 'Yao's young warriors' laten zien wat ze in huis hebben. Dit zorgt natuurlijk voor een bijzonder spektakel. Want het is niet elke dag dat je gevechten ziet tussen twee mensen te paard. Er komen veel wapens aanbod en het gebruik van de speer staat centraal. Generaal Yao Fei stond namelijk bekend om het gebruik van dit wapen. Maar ook het zwaard, knotsen, kettingzweep en de eagles claw komt goed aan bod. De bewegingen zien er prachtig uit en er is niemand die er niet getraind uit ziet. Het enige wat wel gezegd moet worden is dat de gevechten toch die power missen wat je in Hongkong films wel hebt. Het komt allemaal wat ingehouden over. Dit neemt alleen niet weg dat de prestatie die geleverd wordt super is en dat het een lust voor het oog blijft. Natuurlijk zijn er diverse mensen die er absoluut uitspringen in stijl en charisma. Dit is vooral goed terug te zien in de individuele introducties die ze door de gehele film heen hebben. Hier wordt even rustig de tijd genomen om te laten zien waar hun specialisme nu precies ligt. Helaas is het door gebrek aan achtergrond informatie niet mogelijk om de acteurs persoonlijk toe te lichten. De film zit bomvol met de meest geweldige gevechten en acrobatiek. Helaas is dit zowel de sterke als de zwakke kant van de film. Het verhaal klinkt heel groots en dat is het in wezen ook. Het punt is alleen dat het heel mooi van start gaat en uiteindelijk een beetje in herhaling valt. Er wordt alleen te veel gevochten om dezelfde reden. En telkens weer door andere mensen. Dit zorgt ervoor dat de aandacht van de kijk op een gegeven moment verslapt. Er zijn wel een aantal personages die iets meer uitgelicht worden. Alleen dit is niet voldoende om echt een band met ze te krijgen. Ze krijgen wel stuk voor stuk een persoonlijkheid mee dus wat dat betreft is het goed uitgewerkt. Het probleem zit hem alleen een beetje in het monotone van het verhaal. Ook is er iets niet helemaal goed gegaan in de montagekamer. De eerste veldslag komt hierdoor een beetje rommelig over. Gelukkig is dit het enige moment in de film dat dit zich voordoet. Maar toch is er genoeg te zien wat de film aardig weet te redden. Veel groots opgezeten veldslagen op prachtige locaties, mooie gebouwen en prachtige kleding. Een typische Chinese productie dus. Wu Shu blijft natuurlijk prachtig om naar te kijken en helemaal op dit niveau.

Copyright kungfufilms.nl (2005)

Extra's

Vengeance video heeft op deze release aardig zijn best gedaan. Niet alleen is het beeld van goede kwaliteit en widescreen maar ook de originele taal is aanwezig. Tevens is er ook nog voor de Engelse dub te kiezen. De ondertiteling is goed en dit is een vertaling van de Mandarin geluidstrack. Verder is er de originele trailer aanwezig en zijn er een aantal originele lobbycards te zien. 

 

Drager DVD
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit goed
Ondertiteling Engels
Taal Mandarin / Cantonese/ Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          7,5/10 Met dank aan de Boudisque

Terug naar het overzicht.