home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Young and dangerous (1996)

Goo Waak Chai Ji Yan Joi Kong Woo, Gu Huo Zai Zhi Ren Zai Jiang Hu

Acteurs Ekin Cheng EXTRA'S 
Jordan Chan - Trailer
Francis Ng Chun-Yu - Directe scène toegang
Gigi Lai Chi - Kleine film poster
Frankie Ng Chi Hung -
Regisseur Andrew Lau Wai-Keung -
Speelduur 97 min -
Prod. maatschappij   -

 

In de achterbuurten van Hongkong groeit Chan Ho Nam (Ekin Cheng) samen met zijn vrienden "Chicken" Chin (Jordan Chan), Fao Pan(Lam Hiu Fung) en Yee (Michael Tse) op. Gangsters maken al jaren de dienst uit in deze buurten. Het is ook niet geheel vreemd dat ze op hun viertiende jaar lid worden van een bende. Ze sluiten zich aan bij de rechtvaardige brother Bee (Frankie Ng Chi Hung), die als een vader voor ze zorgt. Langzaam weet dit viertal zich omhoog te werken en steeds meer respect af te dwingen bij de andere bendeleden. Een van hun acties, een moordaanslag, valt verkeerd bij de meedogenloze en irritante Kwan (Francis Ng Chun-Yu). Aangezien Kwan het al jaren op Chan Ho Nam voorzien heeft, gebruikt hij dit voorval als aanleiding om te beginnen met allerlei pesterijtjes. Aangezien de positie van Kwan in de bende gelijk is aan die van Brother Bee valt hier vrij weinig aan te doen. Dit alles gaat van kwaad tot erger en Kwan wordt steeds feller en gemener in zijn streken. Als het viertal erop uit gestuurd wordt om een aanslag te plegen lopen ze vreselijk in de val. Als ze elkaar de dag daarna weer terug zien ontstaat er een ruzie en vertrekt "Chicken" naar Taiwan. Kwan gebruikt deze hele situatie, die hij overigens zelf veroorzaakt heeft, om het leiderschap van Bee te ondermijnen. Hij krijgt het zelfs voor elkaar dat hij de grote baas wordt en dat Chan Ho Nam de bende uit gezet wordt. Twee jaren gaan voorbij en Chan Ho Nam heeft een klein restaurantje weten op te zetten. Hij leidt een rustig leven en heeft nog regelmatig contact met Bee. Kwan gaat nog steeds door met het dwars liggen tot hij op een dag simpel weg te ver gaat. Hierdoor voelt Chan Ho Nam zich verplicht om Kwan voor eens en altijd een halt toe te roepen.  

Het grootste bioscoop succes van de jaren negentig in Hongkong. Gebaseerd op de succesvolle strip van Kau Man veroorzaakte 'Young and dangerous' een ware rage. Het stripelement is enigszins terug te vinden, omdat bij de introductie van de hoofdpersonen het beeld stil gezet wordt en de shot een tekening veranderd. De sfeer in de film is lekker ontspannen en regisseur Andrew Lau Wai-Keung levert een waar meesterwerk af. In ieder hoofdstuk wordt er goed naar een climax toegewerkt. En dit is best bijzonder voor een 'Heroic bloodshed' film met weinig actie. Alles draait dus ook om de dialogen, de situaties en het camera werk. Er wordt veel gebruik gemaakt van snelle montage, scheve beelden en hand camera's. Hierdoor heeft alles iets weg van een muziek video clip. Dit wordt ook nog eens versterkt doordat er veel s' avonds gefilmd is in de neon verlichte straten van Hongkong. Door de grote variëteit in de filmlocaties zou je bijna denken dat de film bedoeld is als een soort van promotie voor Hongkong. En dit maakt de film juist extra leuk, want je kijkt je ogen uit naar wat er allemaal in deze stad gebeurd. Redelijk realistisch dus. De goed uitgewerkte personages werken hier natuurlijk ook aan mee. Francis Ng Chun-Yu is goed in zijn element als Kwan, de meedogenloze gangster. Zijn personage is heerlijk om te haten en de chemie tussen hem en Frankie Ng Chi Hung is fantastisch. De woede spat werkelijk van het scherm. Ekin Cheng is de grote held van de film en werd hier in een klap een superster mee. Hij komt goed over en weet zich goed in te leven in zijn rol, zelf in het romantische deel van de film. Normaal vind ik zijn gezichtsuitdrukking vrij mat, maar in 'Young and dangerous' levert hij goed werk af. Zoals ik al zei zitten er vrij weinig actie scènes in de film. Als er wel wat gebeurt is dit heel rommelig gefilmd. Normaal ben ik hier nooit zo'n voorstander van maar dit geeft in dit geval juist goed de paniek van de situatie weer. Al deze actie scènes zijn zo goed gepland en uitgedacht dat ze respect afdwingen voor de schrijver en de regisseur.  'Young and dangerous' is een maffia film die elementen zoals mode, pop muziek en drama perfect weet samen te smelten tot een film die je verstomd voor je tv achter laat. En volgens mij ben ik niet de enige die hier zo over denkt, want vijf vervolgen en een prequal lijkt me voldoende te zeggen over het succes van deze film.   

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd (reg 2 import UK) Kleine film poster
Beeld kwaliteit goed (widescreen)
Geluid kwaliteit goed (stereo)
Ondertiteling Engels
Taal Cantonees
Uitgever M.I.A.
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.