home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..All men are brothers (1973)

Dong Kau Jeung, Dang Kou Zhi, Seven Soldiers of Kung Fu

Acteurs David Chiang EXTRA'S 
Chen Kuan Tai  
Danny Lee - Trailers
Fan Mei Sheng - Behind the scene foto's 
Ti Lung - Color stills
Regisseur Chang Cheh / Wu Ma - Originele poster
Speelduur 101 min - Biografieën 
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Als Yan Qing (David Chiang) het lukt om de keizer op neutraal terrein te ontmoeten, probeert hij gratie te krijgen voor hem en de andere ‘108 heroes van Liang Shan’. De keizer is bekend met deze groep rebellen. Zij strijden voor de rechten van het volk. Voor de keizer zijn ze geen bedreiging. Om deze gratie te verkrijgen moeten ze alleen wel wat doen. Sedert jaren woedt er een strijd tussen de keizer en Fang La. Deze laatste onderdrukt en perst het volk af. Ze moeten Fang La een halt toeroepen of gevangen nemen. De leiding van de ‘108 helden van Liang Shan’ stemt hiermee in en ze trekken ten strijde. Ze behalen de ene na de andere overwinning. Pas bij het laatste gevecht stuiten ze op een tegenslag bij de stad Hang Chow. De, deels aan het water gelegen, stad is omringt door hoge muren en door zijn strenge bewaking bijna niet te benaderen. Na diverse mislukte pogingen wordt het plan gevat om van binnen uit op onderzoek te gaan. Zes mannen en een vrouwelijke vechter worden uitgekozen voor deze missie om een weg vrij te maken voor de rest van het leger. Maar eenmaal binnen gaat het niet zo soepel als gehoopt en lopen ze tegen de nodige problemen aan alvorens de echte aanval ingezet kan worden.

Een bijzonder groots opgezette productie, met bijna alleen maar topacteurs. De hoofdrol is weggelegd voor David Chiang, maar eigenlijk is er niet echt over een hoofdrol te spreken. Het gaat hoofdzakelijk om de zeven helden die vanuit de stad informatie proberen te verzamelen. Na een introductie van ongeveer veertig minuten barsten de gevechten los en deze stoppen pas weer aan het einde van de film. Veel actie dus, maar door veel afwisseling in de omgeving blijft het leuk om naar te kijken. De lange onafgebroken shots, met veel rijdendcamera werk, zien er goed verzorgd uit. Dit geeft de gevechten meerwaarde. Ook laat dit zien dat er veel tijd en energie stoken is in de voorbereiding van de choreografie. De gevechten zijn wat houterig en vrijwel zonder acrobatiek. Dit is natuurlijk minder mooi om naar te kijken, maar wel een stuk realistischer dan wat er tegenwoordig gemaakt wordt. Hoofdzakelijk wordt er gebruik gemaakt van wapens, met af en toe een vuistgevecht en wat worstel bewegingen. Veel speren en zwaarden, maar het meest opvallend zijn de bijlen waar Fang Mei Sheng mee vecht. Alle personages hebben een goed uitgewerkt karakter en hun eigen specialiteit. Het is alleen wel zo dat door de vele acteurs sommige wat in het gedrang komen en je er snel overheen kijkt. Omdat dit een vervolg is op ‘The watermargin’ wordt er een aantal keren teruggeblikt op eerdere gebeurtenissen. Dit levert geen problemen op voor degene die het eerste deel niet gezien hebben. Maar voegt wel wat toe aan de diepte van het verhaal. Bijna alles is buiten opgenomen en er speelt zich opvallend veel in en op het water af. Veel mooie duin en bosrijke omgevingen, aangevuld door een prachtig ommuurde stad. Deze burcht is tot in detail uitgewerkt. Maar dat zijn we natuurlijk wel gewend van de Shaw brothers. Wat we ook gewend zijn van de Shaw brothers is het overmatig vloeien en rond spatten van bloed. Ook in deze film ontbreekt dat niet. Het geluid is niet echt geweldig. Waarschijnlijk door een beschadiging van de originele geluidsband, zijn sommige stukken opnieuw in gesproken. Niet echt iets om enthousiast over te zijn. Door volumeverschil kun je duidelijk horen waar dat gebeurd is. Jammer, maar niet zo storend dat het de film verpest. Helaas zullen de fans van Ti Lung teleurgesteld worden aangezien hij nog geen tien minuten in beeld is. ‘All men are brothers’ is zowel wat grootte betreft, als visueel, een geweldig avontuur met zelfopoffering hoog in het vaandel. 

 

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Redelijk (dolby digital)
Ondertiteling Chinees / Engels 
Taal Mandarijn
Uitgever Celestial pictures
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.