home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


‘Karate-fillems’

Op een zondagmiddag, ergens in 1986:

 

“Zullen we karate-fillems huren”.  “Da’s een goed plan, maar je bedoelt zeker kung-fu-films, want karate is Japans, en die banden die we huren zijn Chinese films, en daarin wordt kung-fu gebruikt. In Japan doen ze karate en in China doen ze kung-fu, snappie?” “Ok, als jij het zegt… zullen we dan nu naar de videotheek gaan? Hoop dat ze weer nieuwe karate-fillems hebben”. “KUNG-FU-films, ja…???”

 

Aangekomen bij de videotheek lopen we direct door naar de banden onder het bordje ‘Karate’. “Zie je wel, er staat ‘Karate’…”  Ik trek me al niks meer aan van die onkunde van m’n klasgenootje. En degene die dat bord ‘Karate’ bij de kung-fu films heeft neergehangen is al net zo’n grote onbenul. Nee, mijn aandacht is nu volledig gevestigd op al die honderden kung-fu banden. Die machtig mooie hoezen met kleurrijke afbeeldingen van heldhaftige  krijgers in vervaarlijke houdingen. Onverslaanbare vechtkunstenaars uit het mystieke China van lang vervlogen tijden toen men er niets anders deed dan de dodelijkste vechttechnieken trainen. Films met titels als ‘Born Invincible’, ‘Killer Army’, ‘Invincible Fists of Kung-Fu’, ‘Point the Finger of Death’, ‘Shaolin Death Squads’ of wat dacht je van ‘Kung-fu Terreur in Amsterdam’… dat moeten stuk voor stuk wel ‘wreedaardige fillems’ zijn! Om het nog aanlokkelijker te maken staan er op die hoezen schreeuwerige teksten als: “Patriotten uit de Shaolin tempel binden de ongelijke strijd aan met de wrede overheersers van de Manchu dynastie” of “Zal men met de nieuw geleerde adelaarsklauwtechniek de super dodelijke luipaardvuist kunnen verslaan…?” Na lang kiezen en ruziën huren we uiteindelijk vijf van deze ‘vette fillems’ voor vijfentwintig gulden. En dan mag je ze voor een week houden. Niet dat we die week nodig hebben, want na anderhalve dag zullen we al klaar zijn; dwz. als we ze in een rustig tempo kijken.

 

Bij mij thuis aangekomen kan het feest beginnen. Ik haal een band uit een zwarte hoes met de koeienletters WARNER HOME VIDEO, met daaronder wat kleine Chinese karakters in het rood en dan de filmtitel in nog grotere koeienletters. De film wordt aangekondigd met het bekende gele logo en bijbehorende fanfaremuziekje. Direct daarna zien we allerlei vechtende mannen die in kleurrijke kostuums of ontbloot bovenlijf  hun kung-fu kunsten demonstreren op een rode achtergrond. Telkens als er tekst verschijnt wordt het beeld even stil gezet. Dit alles wordt begeleid met wat bombastische muziek. Prachtig, zo hoort het. De film kan voor ons al niet meer stuk! Maar wat doen die zwarte balken aan de boven- en onderkant van m’n scherm?  Gelukkig zijn die na de opening credits weer weg. Maar goed ook, want ik wil natuurlijk niks van de film missen. We krijgen de een na de andere vechtscène in rap tempo voorgeschoteld. Ik wist niet dat mannen met een paardenstaart in hun haar zo goed konden vechten! Ik zit helemaal weg te dromen. Alsof ik die hoofdrolspeler ben die in z’n eentje dat hele leger tegenhoudt. Het zou alleen iets makkelijker vechten zijn zonder die vijftien pijlen door z’n lichaam. “Nou, in ‘t echt is dat niet mogelijk hoor” hoor ik opeens m’n klasgenootje naast me roepen. Geïrriteerd omdat ik door zo’n loze opmerking uit m’n droomwereldje wordt gehaald mompel ik iets terug in de trant van “…David Hasselhoff die tegen z’n zwarte auto praat en dan ook nog antwoord terugkrijgt; dat is lekker ‘mogelijk’…”

 

 

 

Nu komt het mooiste. Het eindgevecht. Op de hoes staat dat de film 90 minuten duurt, en de film is nu net een uur bezig. Dat wilt dus zeggen dat dit laatste gevecht maar liefst een half uur gaat duren. We zien hoe onze helden en heldinnen er alles aan doen om die gemene gevaarlijke man met dat lange witte haar en baard uit te schakelen. Alle dieren worden geïmiteerd, alle steek- hak- en slagwapens worden gebruikt. Echter, niets helpt tegen deze uiterst dodelijke priester. Maar dan vindt men onverwachts de zwakke plek van de witharige schurk. Zo wordt hij uiteindelijk verslagen. Terwijl hij op de grond aan het vallen is wordt het beeld stilgezet en verschijnt ‘THE END’ op het scherm. Ik heb ondertussen al de volgende film uitgekozen.

 

Nu, twintig jaar later ben ik nog steeds op zoek naar films van bovengenoemde genre. Maar nu zie ik ze het liefst wél met die zwarte balken. M’n oud-klasgenoot kijkt alleen nog maar naar ‘serieuze films’ wat die ook moge inhouden. Dus zit ik nu met jullie opgescheept als ik over kung-fu films wil praten. Gelukkig heeft de webbeheerder het wel allemaal begrepen en heet deze website niet www.karatefillems.nl. Aan iedereen nog de beste wensen, en ik hoop dat we allemaal over nog eens twintig jaar nog steeds van kung-fu films zullen genieten!

 

Si Chang

 

 

Terug naar het overzicht.