home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Gordon Liu praat over 8 diagram pole fighter, 20 jaar later.

De tekst uit de hier boven geplaatste afbeelding is vertaald van het Chinees naar het Nederlands door Si Chang voor kungfufilms.nl op 17-03-04. Het interview is een promotie van Celestial Pictures voor de release van de film 'Eight diagram pole fighter' op 18-03-04. 

Echte helden

Iedereen kent de legende van de vrouwelijke strijder van de Yang clan. De film “eight diagram pole fighter”, gemaakt in 1983, is eigenlijk een soort prequel van deze legende. Het verhaal speelt zich af tijdens de Sung dynastie en vertelt over de slag om “de Gouden Kust”. Het gaat over twee broers van de familie Yang, letterlijk vertaald Yang no. 5 en Yang no.6. Deze rollen worden vertolkt door Gordon Liu en Fu Sheng. De laatste overleed in hetzelfde jaar waarin de film werd gemaakt.

Niet meer dezelfde “eight diagram pole fighter

Gordon Liu vertelt dat van alle films waarin hij heeft gespeeld, 8dpf. wel de meest memorabele is. Het moeilijkste was om de droefheid en wanhoop van zijn filmkarakter goed over te brengen in de scenes waarin niet gesproken werd. Vooral in de scene waarin hij het klooster binnenstapt om monnik te worden en zichzelf kaal scheert. In deze scene is de wanhoop en verdriet van zijn karakter goed terug te zien.

Regisseur Liu Chia Liang zette zijn beste beentje voor om de intensiteit in de film over te laten brengen. Dit zie je vooral terug in de vechtscene aan het begin van de film. Deze scene is gewelddadig en erg spectaculair. Daarbij is echter het bloed expres achterwege gelaten, met als resultaat dat je het meer kan vergelijken met een soort dans.

Vloek of toeval?

Tijdens de periode van de opnamen van de film stierf Fu Sheng door een auto ongeluk. Er zijn veel geheimzinnige geruchten over zijn dood. Deze geruchten zijn gebaseerd op het bovennatuurlijke. Fu Sheng maakte namelijk veel grappen op de filmset. Hij maakte grappen over alles; zo zou hij ook de draak steken over goden, godsdiensten en over de dood. Men beweert dat dit hem ongeluk heeft gebracht.

Fu Sheng’s dood motiveerde regisseur Liu om nog meer energie te steken in de film, om zo de scenes nog intenser te maken.

Gordon Liu: De kleedkamer van Fu Sheng werd intact gehouden na zijn dood. Er werd een altaar met een wierrookpot in de kamer gezet en men zette zelfs zijn favoriete merk cola op zijn tafel.

Onvoltooide finale

Gordon Liu: Volgens het originele script had Fu Sheng de belangrijkste hoofdrol. In de finale van de film zou hij samen met mij vechten tegen de vijanden. Maar nu kreeg ik dus de hoofdrol en Hui Ying Hung, die de rol van de dochter van de familie Yang speelt, kwam nu in de plaats van de overleden Fu Sheng als m’n strijdmakker. de eindscene was voor mij en Hui Ying Hung vooral een lichamelijke uitdaging.

Na de opnames voelden we pas hoeveel energie deze eindscene van ons allemaal heeft gevergd. Het leek wel of we tien dagen achter elkaar slavenarbeid hadden verricht.

Kung-Fu Rock’Roll

Gordon Liu zal altijd zijn imago behouden als de kale vechtmonnik. Verder is hij een fanatieke Rock ‘n Roll muzikant.

Gordon Liu: Om te kunnen spelen in een band moet je het juiste ritmegevoel hebben. Dit gevoel zorgt er weer voor dat ik mijn kung-fu nog beter kan uitbeelden in mijn films. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel martial arts actrices van Shaw zoals Hui Ying Hung en Cheng Pei Pei hun vechtscènes zo goed kunnen uitvoeren. Deze actrices hebben een solide basis wat dansen betreft.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

Terug naar het overzicht.