home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


De geschiedenis van de kungfufilm

De hele vroege geschiedenis van de kung fu film. Het is leuk om te weten hoe en waar het ontstaan is.

Voordat de film bestond was Peking opera de hoofdvorm van entertainment in China. Peking opera samengesteld uit zang, acrobatiek en ingestudeerde gevechten, zowel met, als zonder wapens. Dit  was natuurlijk een mooie basis voor de ontwikkeling van de kung fu film.

Van 1949 tot 1970 speelde Kwan Tak Hing de rol van Wong Fei Hung in een serie films van 99 afleveringen. Shek Kin (Han uit enter the dragon) speelde in bijna al deze films zijn tegenstander. Dit zijn de eerste films uit de geschiedenis waar echte kung fu in gebruikt werd, het publiek was klaar voor wat nieuws en dat kregen ze.

Ongeveer in 1960 begon Run Run Shaw met zijn broers de Shaw Production Companie. Voorheen theater-eigenaars waar Peking opera en zwart/wit films uit Sjanghai vertoond werden. Ze hadden het idee dat ze meer geld zouden verdienen als ze hun eigen films konden vertonen.

In het begin was het aanbod gevarieerd, dit ging van gefilmde opera’s, romantische films tot actie films.

 

 Pas in 1970 ging de Shaw studio zich focussen op de kung fu films die hun werelds roem zou verschaffen. (het grappige is dat in Nederland de kung fu film een soort taboe is en daarom heel moeilijk te vinden is). Ook rond deze tijd verliet Raymond Chow de Shaw studio’s (Run Run Shaw zijn rechterhand) om zijn eigen bedrijf op te zetten 'Golden Harvest'.

De strijd begon om de Cantonese markt. Shaw brothers was de eerste met een echt studio complex compleet met appartementen voor het personeel, groots op gezeten sets (compleet met een groot meer), geluid studio’s, kleuren laboratorium en drie kantines.

Het personeel had het niet makkelijk. Of je nu Succes had of niet je kreeg hetzelfde salaris en dit was net genoeg om van te leven. In een poging meer geld te verdienen door ergens anders films te maken schonden sommige acteurs hun contact.

Ze werden direct gerechtelijk vervolgd. Hierdoor werden een hoop acteurs lid van maffia-achtige bendes zodat ze meer geld konden verdienen. Dit met gevolg dat de maffia steeds meer in de film industrie infiltreerde. Vandaag de dag is dit nog steeds een groot probleem.

Run Run Shaw verspeelde de kans om zijn positie te verstevigen door Bruce Lee een standaard contact aan te bieden. Lee was beledigd en weigerde natuurlijk om vervolgens naar Golden Harvest te gaan. Raymond Chow maakte hier dankbaar gebruik van en kreeg de een van de bekendste acteurs die Hong Kong ooit heeft voort gebracht onder zijn contract.

 

 

Copyright 16-07-03 Kungfufilms.nl

Terug naar het overzicht.