home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
De waarheid over Godfrey Ho en Consorten

De meeste van ons, Hongkong film liefhebbers zijn wel eens een film van regisseur Godfrey Ho tegengekomen. Films die eigenlijk niet echt te plaatsen zijn in het genre, omdat ze nergens me te vergelijken zijn. Ook was er in zijn werk niet echt een duidelijk stijl terug te vinden, maar apart zijn ze zeker. Nog niet zo heel erg lang geleden is duidelijk geworden wat de werkelijke achtergrond van de meeste van zijn film is en ik moet zeggen dat dit een hoop verduidelijking geeft.

 In het begin van de jaren zeventig waren Tomas Tang Kak Yan en Joseph Lai samen de eigenaars van Asso Asia, een bedrijf dat zich bezig hield met het de produceren van diverse films, waaronder Kung fu films die hoofdzakelijk uit Korea afkomstig waren. Godfrey Ho was degene die er voor zorgde dat de films gereduceerd werden naar de standaard van 90 minuten, wijzigde soms het verhaal en voegde zijn eigen naam toe als regisseur. De films werden daarna uitgebracht in Hong Kong en op de westerse markt. Het zelfde gebeurde met diverse Koreaanse tekenfilms, waar ook nog eens de niet getekende scènes uit verwijderd werden en in het Engels uitgebracht werden op de westerse markt. In 1984 viel het bedrijf uiteen en ging ieder zijn eigen weg.

Joseph Lai startte een bedrijf met de International Finace Development (IFD).

 

De producten die gebruikt werden voor distributie waren hoofdzakelijk actie/kung fu films die geherstructureerd werden door Godfrey Ho en Phillip Kao. Net als bij Asso Asia werden de films gekort naar 90 minuten en soms werd het verhaal gewijzigd. De Koreaanse kung fu films werden meestal op naam gezet van Godfrey Ho en de Taiwanese kung fu films hielden vaak gewoon de echte regisseurs. Aan sommige films weren zelfs scènes toegevoegd door Godfrey Ho met Hongkong acteurs, wat in “Silver dragon, golden snake” het geval is. Diversen ninja films werden samengesteld uit films uit Thailand (60%),Taiwan (10%), Korea (20%) en niet afgemaakte Japanse en Hongkong films (10%). Met in de hoofdrol Richard Harrison en een boel oude bekende zoals Mike Abbot. “Ninja Squad” en “Ninja Hunt” zijn twee van dit soort films.

Godfrey Ho en Phillip Kao voegde scènes toe en bedacht een verhaal om nog enige logica te creëren in deze chaos. Ook werden er nog een aantal Indonesische en Thaise films zoals “Killer elephant” uitgebracht en een stuk of 6 oorlogsfilms gemaakt door Sisworo Gautama Putra sommige onder de naam van de echte regisseur, sommige niet.

Thomas Tang begon Filmark International en bracht hoofdzakelijk ninja films uit gemaakt van Thaise, Indonesische en Koreaanse film materialen. De toevoegingen en het herstructureren werd gedaan door Tommy Cheng Kei Ying, die ook de regisseur was van “Eagle fist” en een aantal sex films ook had hij een

redelijke carrière als kung fu acteur in een heleboel van Billy Chongs films. De actie choreografie werd verzorgd door Chiang Tao een veteraan uit de Shaw brothers studio’s die bijna in iedere Filmmark productie een rol speelde. Ook werden er een aantal Taiwanese ninja films uitgebracht zoals “Ninja the final duel” en “Ninja condor 13”, samengesteld uit erotische / actie tv serie’s  gemaakt door Robert Tai en Wu Kuo Jen. De seksscènes werden er bijna compleet uitgeknipt. In het begin van de jaren negentig bracht filmmark een heleboel Koreaanse films die alleen geherstructureerd waren dus zonder toevoegingen.

Godfrey Ho werkt sinds 1992 voor Filmswell/My Way films international en maakte wat knip- en plakfilms voor dit bedrijf, in de zelfde stijl als hij voorheen deed. Later maakte hij bijna complete films in het Femme fatal genre zoals “Lethal panther”. Hierin werd gebruik gemaakt van een niet afgemaakte film van Sibelle Hu en een Filippijnse film, om zo tot het eindresultaat te komen. “Angel enforcers” die samen gesteld in uit delen van een film uit Taiwan met nieuwe kung fu actie scenes. Films zoals “Manhattan chase” en “Honor and glory” waren geregisseerd door Filippijnse filmmakers en Godfrey Ho zorgde alleen voor de actie Scènes. Het schijnt zelfs zo te zijn dat hij “Laboratry of the devil” zelfs niet eens geregisseerd heeft. Het enige wat zeker is, is dat hij verantwoordelijk was voor de actie scènes in de meeste van de films waar zijn naam onder staat.

Terug naar het overzicht