home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Wat is vcd?

VCD staat voor video cd. Het is van oorsprong een Aziatische (Chinese) video-compressie-standaard. Een VCD bevat een zogenaamd MPEG1 stream-filmformaat met als basis (bron) een AVI-formaat. Het filmformaat kan middels een speciale opslagtechniek worden opgeslagen op een cd-recordable of cd-rewritable. Voor het maken van een MPEG1 stream-filmformaat en voor het opslaan wordt speciale software gebruikt.


Als we willen spreken over de kwaliteit van de VCD betreffende beeld en geluid, dan is deze beduidend minder dan van een SVCD. Je kunt het vergelijken met VHS.

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg ingewikkeld en dat is deze omschrijving ook. Als eerste het antwoord op de vraag waarom een stukje over de vcd op kungfufilms.nl. In Nederland is de video-cd nooit echt aangeslagen, maar in Aziatische landen is het al jaren een groot succes. Om toch wat meer duidelijkheid te verschaffen over dit onderwerp hebben we besloten om hier een artikel aan te wijden. Door het internet is er de mogelijkheid om Aziatische films te bestellen op vcd. Ook al zijn deze vcd's import, een regio-vrije dvd speler is niet nodig, want een vcd is nooit regiogebonden. Het grote voordeel is dat je films voor meer dan de helft van de prijs in huis kan halen. De kwaliteit is wel iets minder dan een dvd en er zijn geen extra opties aanwezig, je hebt dus geen menu functie. De ondertiteling is op dezelfde manier aanwezig als de meeste van ons wel kennen van de vhs videoband. De bovenste regel is Chinees en daaronder een regel in het Engels en is dus niet aan of uit te zetten.. De kwaliteit van deze ondertiteling is natuurlijk is per uitgever verschillend en kan soms wat moeilijk leesbaar zijn. Echter kan dit ook voorkomen op import dvdís, waar de ondertiteling nog wel eens iets te snel kan gaan. Vcd is dus het beste te vergelijken met een vhs videoband, alleen dan digitaal. De beeldkwaliteit is constanter en minder vergankelijk; je kunt de vcd dus blijven afspelen zonder dat de beeld kwaliteit achteruit gaat. Omdat er op een vcd ongeveer 70 minuten beeld gezet kan worden zal de film uit twee delen bestaan en dus op twee schijfjes staan, je moet dus op de helft van de film even van schijfje wisselen. De geluidskwaliteit is natuurlijk prima en gewoon te vergelijken met die van een dvd aangezien het cd schijfje oorspronkelijk bedoeld was voor het afspelen van geluidsfragmenten.    
Eindconclusie: Vcd is dus een goed alternatief als je de dvd te duur vindt en de film toch graag wil zien. Het is wel belangrijk dat je niet heel veel waarde hecht aan het super scherpe en heldere beeld van een dvd, maar het ook met iets minder kan doen. Een ander groot voordeel is dat een vcd niet regio gebonden is en je dus geen regio vrije dvd speler hoeft aan te schaffen.

Mocht je na het lezen van dit artikel willen weten waar je vcd's kan bestellen. Kungfufilms.nl adviseert www.sensasian.com. Maar het is natuurlijk ook mogelijk bij diverse andere Aziatische websites. 

 

Copyright kungfufilms.nl (2003)

Terug naar het overzicht.