home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Cradel 2 the grave (2003)
Acteurs Jet Lee EXTRA'S 
Mark Dacascos - Bioscoop trailer
DMX - Ultimate fighting champions
Anthony Anderson - Meerdere camerastandpunten
Kelly Hu - The descender rig
Regisseur Andrezej Bartowiak - Twee korte films (dvd rom)
Speelduur 97 min - DMX muziek video 
Prod. maatschappij Silver pictures - Extra's voor dvd rom

 

De stoere Fait (DMX) verdiend zijn geld door op gelikte wijze grote inbraken te plegen. Momenteel heeft hij een klus waarbij hij een groot aantal heel bijzondere diamanten moet stelen. Samen met zijn team gaat hij op klaarlichte dag aan de slag en weet op slinkse wijze de zaak bijna af te ronden. Maar net als hij op het punt staat om de plek van het misdrijf te verlaten krijgt hij een telefoontje van de voor hem onbekende Su (Jet Li). De stem aan de telefoon verteld hem dat hij de bijzondere zwarte diamanten moet laten liggen en moet maken dat hij weg komt. Zijn opdrachtgever heeft hem namelijk verraden en de politie is al onderweg. Razend snel maakt Fait zich met zijn team uit de voeten en neemt de buit natuurlijk met zich mee. Het wegkomen is alleen niet zo makkelijk als gepland, want zowel de politie als de mysterieuze Su zit hen vlak op de hielen. Toch weten ze te ontkomen, maar de buit gaat verloren. Het enige wat Fait heeft weten te redden zijn de zwarte diamanten. Helaas leveren deze hem niks op want de afspraak was dat hij deze af zou staan en de rest zelf mocht houden. Omdat Fait een man van zijn woord is gaat hij naar de afgesproken plaats en treft daar de man die hem de opdracht gaf dood aan. Niet veel later loopt Su binnen en er ontstaat een gevecht tussen beide heren. Het gevecht blijft onbeslist omdat Fait zijn telefoon gaat. Wederom een onbekende die zich introduceert als Ling (Mark Dacascos). Ling vraagt met dringende toon naar de diamanten en weigert Fait hiervoor te betalen. Fait is het nu helemaal zat want na maanden van planning heeft hij nu helemaal niets, behalve een hoop onzin en besluit het hier bij te laten. Helaas is het allemaal niet zo simpel, want hoe hij het ook probeert te ontwijken hij zit er midden in en er is geen ontsnappen meer aan.

De tweede hiphop film van Jet Li, maar helaas niet echt een topper. Het verhaal is matig en wordt slecht onderbouwd om over de acteer prestaties van DMX maar niet te spreken. Natuurlijk heeft deze man een geweldige stem en dit is op zijn cd's al goed te horen. Maar om hem met zijn geschreeuw een hoofdrol in een film te geven was niet echt nodig geweest. Gelukkig had de regisseur dit ook door en zijn de dialogen zijn dus ook beperkt tot twee zinnen per keer. Zelfs Jet Li heeft vrij weinig te zeggen en speelt de stille vechtmachine. Hier heb ik op zich geen problemen mee. Voornamelijk wil ik Jet Li graag in actie zien, want zijn bewegingen zijn nog steeds super gracieus. Alleen, en daar komt het grootse probleem van de film om de hoek kijken, de montage is zo belachelijk snel dat wanneer je twee keer knippert je zes shots verder bent. Hierdoor is niet te volgen wat er nu precies gebeurd en wordt al het mooie van de gevechten om zeep geholpen. Zelfs het gevecht tussen Mark Dacascos en Jet Li, wat toch de topper moest zijn, is kort en valt erg tegen. Jammer want beide heren kunnen veel meer. Wat ook als een beetje storend overkomt zijn de verhoudingen. Het personage van DMX heeft zoveel geld, woont goed, rijdt in de duurste auto's en gebruikt de meest geavanceerde apertuur denkbaar voor zijn overvallen. Waarom laat hij zich in met dit soort klusjes en neemt hij zulke grote risico's. De balans is dus een beetje zoek. Toch weet deze productie soms wel te vermaken. Dit is hoofdzakelijk tijdens de achtervolgingen die je absoluut op het puntje van je stoel houden. Hier maakt de snelle montage ook niet zoveel uit en kan je duidelijk zien dat er kosten nog moeite gespaard zijn. Wat ook nog wel een pluspunt is zijn de geweldige dialogen van Anthony Anderson. Deze dikke komiek weet je zeker aan het lachen te maken met zijn drukke praatjes. Maar helaas weet dit de film niet te redden. Persoonlijk vraag ik me af waarom om mensen zoals Jet Li en Corey Yuen (choreograaf) zich lenen voor dit soort films. Het geld, een makkelijk klusje tussen door, ik weet het niet. Mocht je 'Cradle 2 the grave' nog niet gezien hebben raad ik je aan dit alleen te doen als je een echte DMX fan bent of alles van Jet Li gezien wil hebben. Voor de rest voegt het namelijk niks toe aan al die andere films uit dit genre.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager DVD (Reg 2)
Beeld kwaliteit goed (2.40:1)
Geluid kwaliteit Goed (5.1 doldy digital)
Ondertiteling Nederlands, engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Spaans en Duits
Taal Engels, Frans, Italiaans
Uitgever Warner bros
Waardering          6,5/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief