home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Winners & sinners (1983)

Kei Mau Miu Gai Ng Fook Sing, Ji Mou Miao Ji Wu Fu Xing

Acteurs Sammo Hung EXTRA'S 
Richard Ng - Teapot tango
John Sham - The man behind the legend
Charlie Chin - Feature lengt audio commentary
Shu Fan Fung - Trailer gallery
Regisseur Sammo Hung -
Speelduur 104 min -
Prod. maatschappij Golden harvest -

 

Vijf kleine criminelen raken tijdens hun verblijf in de gevangenis met elkaar bevriend. Al snel wordt de rangorde in de groep bepaald en de dikke Teapot (sammo Hung) belandt helemaal achter aan. Ondanks dat de rest niet slimmer is dan Teapot vindt hij het niet echt een probleem. Hij is allang blij met zijn nieuwe vrienden en neemt hun eigenaardigheid er op de koop bij. Omdat ze bijna geen van alle een huis meer hebben gaan ze samen naar het huis van Curly (John Sham). Hier neemt de groep ontspannen zijn intrek en vergapen ze zich aan Shirley (Cherrie Chung) de zus van Curly. Er ontstaat een lichte strijd onder de heren om de gunste van Shirley. Maar Shirley is te naïef om te begrijpen wat er precies aan de hand is en heeft niets door. Zo stoeien de heren wat aan en vatten het plan op een samen een schoonmaakbedrijf te beginnen. Al snel beginnen de zaken aardig te lopen en krijgen ze het druk. Als ze horen dat er binnenkort een groot feest gehouden wordt besluiten ze daar heen te gaan. Op deze manier hopen ze er behoorlijk wat klantjes bij te kunnen scoren. Dit pakt alleen even heel anders uit dan verwacht. De eigenaar van het huis blijkt namelijk een gangster te zijn die pas een koffer met geld kwijt raakte. In deze koffer bevonden zich ook nog eens een setje druk platen voor dollar biljetten. Het is dus logisch dat de gangsters deze koffer graag terug willen. Per toeval belandde dit koffertje in de bestelbus van het vijftal en zodra de gangster hoort wie er in zijn huis zijn roept hij ze bij zich. Er ontstaat een wilde knokpartij waarbij ze op het nippertje weten te ontkomen. Niet veel later lopen ze in de handen van de concurrent. Deze heeft ook wel interesse in het koffertje. Het vijftal heeft geen idee welk koffertje er bedoeld wordt. Ze worden weg gestuurd om het koffertje te halen. Alleen Shirley wordt achter gehouden als onderpand. Teneinderaad bespreken ze de situatie en plots herinnert Teapot zich iets. Eerder die dag zag hij iets vreemds tussen hun spullen, het koffertje. Ze besluiten de twee gangsters tegen elkaar uit te spelen en te hopen dat ze zelf op tijd weg kunnen komen.

Het eerste deel uit de driedelige ‘My lucky stars’ serie. En dat betekend dat het meer om de komedie draait dan om de actie. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Sammo Hung, Richard Ng, John Sham, Charlie Chin en Shu Fan Fung. De rollen die ze neerzetten zijn tegen het mallotige aan. De grappen zijn erg flauw en vol van bekkentrekkerij. Maar ondanks dit valt er in ‘Winners & sinners’ nog aardig wat te lachen. De aanwezigheid van de originele audio track helpt hier zeker een handje bij. Want toen ik jaren gelden deze film met de engelse dubs zag was dat gevoel heel anders. De stemmen zijn een stuk minder irritant en de grappen lijken opeens een stuk minder kinderlijk. Eigenlijk stelt het verhaal niet zo heel veel voor en zijn het maar op een leukt manier bij elkaar gevoegde situaties. De film is ook echt echt uit de overgangsperiode van kung fu naar hedendaagse actie films. De sfeer is dus ook wel te vergelijken met die uit een kung fu film en je ziet dat ze soms nog wat moeite hebben met dit nieuwe genre. Dit is vooral terug te zien in de aankleding van bepaalde scènes want soms komt het wat toneelachtig over. De rol van Jackie Chan is niet erg groot en bestaat eigenlijk alleen uit actie scènes. Maar als je Jackie Chan wil zien rolschaatsen is dit de film voor jou. Het verbazingwekkende is dat hij niet eens continue gebruik maakt van een dubbel. Zo zien we hem op rolschaatsen door brandende hoepels springen, achter auto’s hangen en diverse andere capriolen uit halen. Een ding is alleen zeker zodra hij de halfpipe betreedt is er duidelijk gebruik gemaakt van iemand die het van hem overnam. Deze wilde rolschaatsachtervolging eindigt op de snelweg met, een van de grootste en meest spectaculaire kettingbotsing uit de Hongkong film geschiedenis ooit. De auto’s blijven werkelijk letterlijk over het scherm heen vliegen. Maar niet alleen Jackie Chan heeft een kleine rol in deze film. Ook Yuen Biao komt heel even langs voor een korte vechtpartij. De gevechten zijn zoals altijd kei en keihard met het nodige verbazingwekkend stuntwerk. Het enige jammere is dat de beelden toch iets versneld zijn. Het gevecht dat het er het meeste uitspringt is dat van Sammo Hung tegen het einde. Een ouderwets stukje stok vechten wat helaas wel wat snel over is. Wat mij betreft is ‘Winners & sinners’ een geslaagde maar flauwe komedie met helaas wat weinig actie. Maar als je dit van te voren weet (en je kan je goed vinden in de Chinese humor) zal het zeker vermakelijke anderhalf uur worden. 

Copyright kungfufilms.nl (2004)

Extra's

Teapot tango: Een interview met Sammo Hung. In ongeveer dertien minuten spreekt hij over zijn samenwerking met Jackie Chan en allerlei andere zaken. Dit alles wordt aangevuld met een groot aantal beelden uit films van Sammo Hung. The man behind the legend: Negentien minuten lang komen er diversen mensen uit de Hongkong film wereld aan het woord over Sammo Hung. Iedereen verteld zijn leukste verhaal en dit wordt aangevuld door beelden uit zijn films. De gesprekken bestaan hoofdzakelijk uit stukjes van interviews die ook op andere HKL releases terug te vinden zijn. Feature lengt audio commentary: Natuurlijk ontbreekt het audio commentaar niet op deze release. Bey Logan weet wederom diverse leuke weetjes ten toon te spreiden en te bewijzen dat hij echt een entiteit is op het gebied van Hongkong films. Trailer gallery: Gelukkig is er op deze release ook aan de originele trailer gedacht. Tevens is de nieuwe Hongkong legends trailer ook aanwezig.

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Goed (1.73:1)
Geluid kwaliteit Goed (dolby digital 5.1)
Ondertiteling Nederlands, Engels
Taal Cantonese / Engels
Uitgever Hongkong legends
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.