home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Contract lover (2007)

Hup yeu ching yan,

Acteurs Richie Ren Xian-Qi EXTRA'S 
Fan Bing-Bing - Making of
Yuen Wah - Trailer
Kate Tsui Tsz-Shan - Databank
Ian Powers -
Regisseur Alfred Cheung Kin-Ting -
Speelduur 94:06 mins -
Prod. maatschappij Seasonal Film -

 

Helemaal als jij het ouderwetse ver achter je gelaten hebt en het gemaakt heb in de grote stad. Fok Kai Fat (Richie Ren Xian-Qi) is een snelle jonge met een goed betaalde baan. Zijn vriendinnetje Rachel (Kate Tsui Tsz-Shan) is advocaat en samen houden ze er een erg losbandige levenstijl op na. Dit is natuurlijk allemaal prima. Alleen als de ouders van Fok Kai Fat hem vragen thuis te komen voor de nieuwjaarsviering verandert dit. Ze vinden namelijk dat het tijd wordt dat hij zich gaat settelen. Hij is de dertig al gepasseerd en hij had allang getrouwd moeten zijn. Uit noodzaak belooft Fok Kai Fat zijn moeder dat hij langs komt en dat hij zijn vriendin mee zal nemen. Dit brengt een nogal paniekerige reactie met zich mee bij Rachel. Ze voelt er niets voor om zich te moeten aanpassen en haar best te doen voor Fok Kai Fat's ouders. Tevens weten ze beiden dondersgoed dat ze haar, door haar moderne denkwijze, nooit zullen accepteren. Om dit voor te zijn bedenken ze een plan. Fok Kai Fat gaat eerst met een ander meisje wat zich compleet zal misdragen. het moet zelfs zo erg worden dat zijn ouders haar weg sturen. Op deze manier maakt het niet uit wat of wie Rachel is. Haar schoonouders zullen haar met open armen ontvangen. Zo gezegd zo gedaan en er wordt een advertentie geplaatst. Joe Lau (Fan

Bing-bing) is één van de meisjes die hier op reageert. Ze is enorm tuttig maar geldnood drijft haar tot het uiterste. Ze wil de klus dus ook kosten wat kost klaren en dit spreekt Rachel en Fok Kai Fat enorm aan. Om deze reden mag Joe Lau het dus ook doen. Alleen het pakt allemaal wat anders uit dan gepland. De ouders van Fok Kai Fat reageren helemaal niet negatief op het gedrag van Joe Lau. En om het nog erger te maken krijgt Fok Kai Fat ook nog eens gevoelens voor haar.

Soms lees je dingen over een film die op de een of andere manier aanspreekt. Meestal is dit iets met eer of wraak, iets stoers of gewelddadigs of misschien wel een bepaalde stijl van vechten. Maar het kan ook dat een film iets in zich heeft dat je ergens aan doet denken. Bijvoorbeeld beelden van een kung fu school zoals je ze altijd in oude kung fu films ziet. Zo kan het dus gebeuren dat je opeens nieuwsgierig bent naar een romantische komedie als 'Contract lover'. De trailer laat namelijk kung fu training zien in precies zo'n gebouw. Als je dan ook nog merkt dat Yuen Wah een grote rol speelt is er geen weg meer terug en is de dvd al onderweg.

Qua verhaal mogen we van een romantische komedie niet zo heel veel verwachten. Het gaat om situaties die grappig zijn, leuke dialogen en romantiek. Verder komt 'Contract lover' dus ook niet. Erg zijn best om aan dit genre protocol te ontkomen heeft regisseur Alfred Cheung Kin-Ting ook niet gedaan. Hij speelt kort op de bal en gaat na een korte introductie direct door naar de hoofdact. Met een klein beetje meer aandacht aan de introductie van de personages was dit een stuk serieuzer te nemen geweest. Het had allemaal wat meer body gekregen. Toch is het knap dat er uit eindelijk toch zo'n tachtig minuten film ontstaat rondom één locatie en situatie. Het speelt zich namelijk allemaal af in het huis van de ouders van Fok Kai Fat. Eigenlijk is het een wat tamme klucht. De een probeert de ander voor de gek te houden maar echt lukken wil dit niet. Hierbij worden nog wel allerlei subplots betrokken. Dit heeft als resultaat dat de vele personages geen vreemde blijven. Wat dat betreft doet de film het best leuk. Het is ook allemaal alleraardigst en bovendien erg schattig.

De grappen zijn precies zoals je ze in een Hongkong komedie mag verwachten. Extreem flauw en eigenlijk zie je ze al van mijlen ver aankomen. Erg origineel is het dus ook allemaal niet. Toch weet 'Contract lover' je regelmatig aan het lachen te maken. Dit komt hoofdzakelijk door vasthoudendheid. Want hoe langer een flauwe situatie duurt hoe meer het op de lachspieren werkt. Het wordt dus allemaal steeds belachelijker en dit is dan weer grappig. De onderwerpen die hier voor gebruikt worden variëren van homoseksualiteit, preutsheid, exhibitionisme, kung fu in combinatie met paaldansen en vooral ouderwets versus modern. Maar ook volkshelden als Wong Fei Hong en Huo Yuan Jai gaan veel over de tong. Yuen Wah speelt namelijk een van de afstammelingen van de laatstgenoemde. Hij probeert al jaren tevergeefs te bewijzen dat zijn kung fu de beste is. Helaas is het de Wong Fei Hung familie die steeds blijft winnen.

Fan Bing Bing bewijst hier dat zij een film kan dragen. Dit komt hoofdzakelijk door haar voorkomen. Ze heeft prachtige ogen en bijzonder mooi en lang haar. Maar ook haar acteer prestatie mag er best wezen. Ondanks dat er hier toch duidelijk sprake is van overacting komt ze goed over. Ze speelt Richie Ren Xian-Qi ook totaal omver. Zijn rol is redelijk onderschikt aan die van haar. Hierdoor bevindt hij zich ook wat meer op de achtergrond. Iemand die meer opvalt is Ian Powers. Deze Engelse Wu SHu beoefenaar zet hier een man neer die niet van vrouwen houdt. Even alle trots aan de kant zeg maar en hopen dat dit zijn doorbraak wordt. Ondanks dat het er bij hem ook erg dik boven op ligt weet hij een overtuigende nicht neer te zetten. Hij mag zelfs nog even zijn kung fu vaardigheid laten zien. Dit doet hij ook best overtuigend. Natuurlijk mogen we Yuen Wah niet vergeten. Hij speelt een wannebe kung fu meester en zorgt voor voldoende komische momenten.

Helaas had ik graag gezien dat het onderwerp kung fu iets serieuzer genomen werd. Het is wel heel nadrukkelijk aanwezig in de film maar echte spetterende actie krijgen we niet te zien. Heel even is er een ringgevecht maar hier draait het meer om de bijzaken dat om de actie. De enigen die nog wat laten zien zijn Ian Powers en You Hang. Dit is een leuk gevecht wat ook nog eens creatief gefilmd is.

'Contract lover' werd opgenomen in een prachtig studio complex. Dit doet allemaal erg denken aan de oude kung fu films. Vooral de school van Yuen Wah is geweldig. Deze heeft die lekkere old skool uitstraling. Verder blijven we hoofdzakelijk in en om dit gebouw hangen en trekken we misschien twee of drie keer richting de stad.

Misschien is 'Contract lover' geen film die de actie film liefhebber meteen zou uitkiezen. Toch is hij door de aanwezigheid van gesprekken over kung fu best te doen. Helaas ontbreekt de echte actie wel. Hierdoor blijven we zitten met wat de film ook echt is en dat is een romantische komedie. Het is dus geen film waar je moeite voor moet gaan doen om hem te kijken. Mocht je hem toevallig ergens tegen komen zou ik hem echter niet overslaan. Het is namelijk allemaal lekker gemoedelijk en gezapig en er valt zeker genoeg te lachen.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

Extra's

Erg veel extra's zijn er niet aanwezig op deze DVD. We mogen het doen met een making of van iets meer dan tien minuten. Helaas ontbreekt hierbij de ondertiteling. Het is dus leuk beelden kijken maar de interviews gaan aan je voorbij. Verder is de trailer van de film aanwezig en een databank. De laatste biedt de zelfde summiere informatie die op de hoes terug te vinden is.

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (16:9 anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Zeer goed (DTS, Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Mei Ah entertainment
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.