home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Fong Sai Yuk (1993)

The Legend, Legend of Fong Sai-Yuk, Fong Shi Yu

Acteurs Jet Lee EXTRA'S 
Josephine Sao - Biografieën 
Chan Chung Yung - Trailers
Michelle Reis - Directe scène toegang
Sibelle Hu -
Regisseur Corey Yuen -
Speelduur 106 min -
Productie maatschappij Eastern productions -

 

De keizer van China schrikt regelmatig s’nachts wakker uit angst voor een aanslag en is het zat om continue in angst te leven. Een grote groep van zijn mannen stuurt hij achter de grootste bedreiging aan, het Red flower genootschap. Er ontstaat een strijd om een belangrijke namenlijst die de keizer koste wat kost in handen wil hebben. Fong Sai Yuk (Jet Li) is een jongen die opgevoed wordt door zijn moeder (Josephine Siao) omdat zijn vader altijd op zakenreis is. Fong Sai Yuk komt regelmatig in aanraking met de autoriteiten omdat hij nog al wel eens wat streken uit haalt die dan weer verdoezeld worden door zijn moeder, zodat zijn vader niks te weten komt. Als Tiger Lui, (Chan Chung Yung) een rijke regeringsbeambte, in Canton komt wonen organiseert hij een wedstrijd om zo wat populairder bij de burgers te worden. Hij bouwt een palen constructie en iedereen mag de strijd met zijn vrouw (Sibelle Hu) aan gaan. Als je valt heb je verloren, als je wint mag met zijn dochter Ting Ting (Michelle Reis) trouwen. Fong Sai Yuk twijfelt niet en doet mee aan de wedstrijd, maar als hij tijdens de wedstrijd een glimp opvangt van zijn prijs, geeft hij zich gewonnen. Door een domme stunt van zijn moeder is Fong Sai Yuk toch verplicht om met  Ting Ting te trouwen. Maar op de avond van het huwelijk wordt de vader van Fong Sai Yuk herkent door een gouverneur van de keizer (Zhao Wenzhou) als een lid van het Red flower genootschap en de strijd begint.

Eigenlijk bestaat de film uit twee verhalen die bij elkaar gevoegd zijn. De eerste is het komedie/liefdes verhaal en het tweede is de strijd om de namen lijst, helaas lopen de verhalen niet door elkaar maar zijn het echt twee aparte delen, de film slaat dus opeens om van luchtige humor in drama en actie. De band tussen moeder en zoon zorgt voor erg grappige situaties, erg melig maar niet te overdreven. Vooral Josephine Siao is een meester in gekken bekken trekken en Jet Li gaat hier erg goed in mee. De chemie tussen deze twee acteurs is echt super. Toch vind ik het altijd weer heel apart hoe ze het in Hongkong voor elkaar krijgen om humor, drama, en actie in een film te verwerken. Tegen het einde slaat de film compleet om en ontstaat er groot gevecht met honderden figuranten, een geweldig visueel spektakel. Natuurlijk zitten er nog meer gevechten in de film die stuk voor stuk tot de top van het genre behoren. De gevechten op de houten toren springen er het meeste uit en vooral het lopen over de hoofden van het publiek is super gefilmd en zit voortreffelijk in elkaar. Meesterlijk is de korte stok tegen lange stok van Jet Li en Zhao WenZhou prachtig worden de voor- en nadelen van beide wapens uitgelicht in dit gevecht.  Dit alles in een fabriek met allerlei obstakels die ook nog eens tot het uiterste benut worden. Gelukkig is er voldoende aandacht besteed aan de voorbereiding van de karakters, iedereen heeft zijn eigen plekje en doel in de film. Alleen de scène waarin Jet Li de strijd aangaat met Chan Chung Yung om wie er s’morgens de meeste herrie kan maken, is een bijzondere uitspatting waar in bewezen wordt dat Jet Li niet echt een ritme gevoel heeft. Absoluut een vechtspektakel van veteraan regisseur Corey Yuen die zo kan concurreren met “Iron Monkey” en “Once upon a time in China”.

 

Drager Dvd (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed 
Geluid kwaliteit Goed (5.1 surround)
Ondertiteling Engels/chinees
Taal Cantonees/Mandarijn
Uitgever Universe laser co
Waardering         8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief