home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


The forbidden kingdom (2008)

Gong fu zhi wang, Gong fu zi wong, Jackie Chan/Jet Li Project, King of Kung Fu, Untitled J&J Project

Acteurs Michael Angarano EXTRA'S 
Jackie Chan - Trailers
Jet Li - Cast & crew interview
Ngai Sing - Priemere
Liu Yi-Fei - Behind the Scene
Regisseur Rob Minkoff - Photo gallery
Speelduur 104:28  mins -
Prod. maatschappij Huayi Brothers & Taihe Film -
-

 

Jason Tripitikas (Michael Angarano) heeft een passie voor kung fu films. Regelmatig is hij dus ook te vinden in de Chinese wijk van Boston. Hier speurt hij naar nieuwe titels van films die hij nog niet kent. In één van deze winkels vind hij een hele bijzondere stok. Een gouden wapen compleet versierd met allerlei symbolen. In eerste instantie weigert Hop, de eigenaar van de winkel hem de stok. Als Jason echter later gedwongen word Hop te misleiden door een stel straat jongens loopt het helemaal verkeerd. Hop word neergeschoten en Jason slaat op de vlucht. Voor hij de benen nam wist Hop hem nog wel de stok toe te vertrouwen. Iets wat later zijn redding word. De stok blijkt magische krachten te hebben en Jason een aantal dagen later wakker in het oude China. Hier komt hij in contact met Lu Yan (Jackie Chan) die hem de oorsprong van de stok uitlegt. Ooit was deze van de onsterfelijke 'The monkey king' (Jet Li). Tijdens een gevecht met 'The jade warlord' (Ngai Sing) werd deze gedwongen het wapen zo ver mogelijk weg te gooien. Dit om zichzelf te redden maar zelf in het proces versteend achter te blijven. Jason blijkt de persoon die dit onrecht kan corrigeren en 'The monkey king' kan redden. Naast Lu Yan krijgt hij hierbij hulp van Golden Sparrow (Liu Yi-Fei) en 'The silent monk' (Jet Li). Samen moeten ze een reis naar het westen maken waar het gruwelijke fort van 'The jade warlord' zich bevind. Maar deze heeft als snel door wat er gaande is en stuurt de wit harige heks Ni Chang (Lee Bing-Bing) achter ze aan. De reis die volgt is vol verassingen en extreme gebeurtenissen. Voor Jason is het vooral een zoektocht naar zijn ware ik en de essentie van kung fu. Echter neemt dit de gevaren niet weg en zal leven of dood de strijd uiteindelijk beslissen.

Jaren hebben we gewacht op een samenwerking tussen Jackie Chan en Jet Li. Helaas gebeurde dit maar niet tot ergens in begin 2007 het nieuws kwam dat het wel ging gebeuren. Een bericht waar sceptische op gereageerd werd. Want als we heel eerlijk zijn is dit ongeveer tien jaar te laat. Beide heren zijn fysiek over hun top heen en heel veel vuurwerk hoefden we dus niet te verwachten. Het project bleek ook nog eens een Amerikaanse regisseur en schrijver te krijgen. Wederom een teleurstelling voor de fans. Maar de film al veroordelen en afschrijven voor het eindproduct er is zou niet wijs zijn. Helemaal niet als je bedenkt de rest van de productie crew uit Chinezen bestaat. Een openvizier is dus de enige oplossing om het eind resultaat te beoordelen.

We hoeven niet om de heten brei heen te draaien en kunnen met een gerust hart zeggen dat 'The forbidden kingdom' een erg prettige film is geworden. Hij staat bol van de geweldige actie, mooie beelden, humor en Chinezen sferen. Toch is er altijd wel wat te zeuren en deze punten zullen we eerst even uit de weg ruimen. Daarna kunnen we met de positieve zaken beginnen. Helaas is het verhaal is niet bijster origineel en kent het weinig diepgang. Echter is het allemaal wel goed bij elkaar gezocht en loopt het lekker door van begin tot het einde. Het probleem ligt echter meer bij de personages. Geen van alle hebben ze een echte achtergrond. Dit is eigenlijk het meest storend bij Jason Tripitikas. Ondanks dat we zijn kamer hebben gezien is het totaal niet duidelijk met wie hij daar woont. We krijgen niets te weten over zijn ouders of achtergrond of wat voor persoon hij werkelijk is. Eigenlijk weten we alleen dat hij van Kung fu houdt en een nogal terughoudende persoonlijkheid heeft. Dit maakt zijn personage nogal uitstralingloos. Dit is ook te wijten aan de hoeveelheid van de andere karakters. 'The monkey king' gaat namelijk ten onder met het zelfde lot. We krijgen hem vechtend te zien maar veel over zijn achtergrond komt er niet naar voren. Dit is jammer want het is juist zo een kleurrijk personage. Hij zou juist vol met eigenwijze streken en opmerkingen moeten zitten. Hier word hij wat meer als een mime speler neergezet. Lu Yan en Golden Sparrow krijgen verre weg de meeste aandacht. Toch blijven ook zij wat hol. Waarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat er een niet Chinezen regisseur aan het roer stond. Hiermee bedoel ik absoluut niet dat de film makers uit Azië verhaal en personage technische betere films maken. Meestal zijn het namelijk de Amerikanen die dit beter doen. Maar nu gaat het om een Aziatische verhaal en dan ligt het even anders. De typische trekjes en details missen. De bottleneck zit hem natuurlijk in de actie scènes. Hier gaat een groot deel van de speeltijd aan verloren en dus moeten er keuzes gemaakt worden. Er is duidelijk te merken dat dit voor Rob Minkoff wat lastig is geweest.

Hoofdrolspeler Michael Angarano is natuurlijk onder geschikt aan Jackie Chan en Jet Li. Ondanks dat hij het personage is waar het om draait zal iedereen de film niet speciaal voor hem kijken. Echt uit de verf komt hij ook niet. Hij speelt kinderlijk en het lijkt allemaal zonder inleving te gaan. Jackie Chan en Jet Li doen het op de automatische piloot. Hier is natuurlijk niets mis mee want dit betekend dat ze doen waar ze het beste in zijn. Voor de balans in het geheel is Liu Yi-Fei aan het geheel toegevoegd. Een mooie dame en een sterke toevoeging. Ngai Sing speelt de slechte warlord maar het is Lee Bing-Bing als witharige heks die hier staat voor alles wat slecht is.

Kung fu is waar het hier om draait en waarom iedereen de film graag zou willen zien. Yuen Wo Ping mocht de choreografie doen en hier is dus niet op aan te merken. Hij haalt werkelijk alles uit de kast en trakteert ons op een waar spektakel. Natuurlijk maakt hij gebruik van touwtjes en computer verrijkingen maar storend is het niet te noemen. Het mooiste gevecht van de film is natuurlijk de confrontatie tussen Jackie Chan en Jet Li. Een moeilijk gevecht om te choreograferen aangezien dit is waar iedereen op heeft gewacht. Hierin gebeurt werkelijk zoveel dat het haast niet te volgen is. Alle stijlen komen voorbij en de beide heren vliegen shoppend, slaand en blokkend over het scherm alsof het niets is. Tevens zijn de verassingselementen en humor niet vergeten. De andere gevechten zijn van een vergelijkbaar niveau en variëren tussen man tegen man gevechten en massale knokpartijen.

Een punt wat eindelijk meteen opvalt is de muziekkeuze. In plaats van de behorende Chinezen muziek is er gekozen voor een nogal westerse soundtrack. Dit geeft de film een beetje het karakter van een avonturen film als 'Indiana Jones'. Dit zal wel gedaan zijn om de film wat toegankelijker te maken voor het westerse publiek.

Wat absoluut een compliment verdiend is de stijlvolle opening van de film. Hier komen oude kung fu film posters tot leven. Ze worden smaakvol gebruik om ons duidelijk te maken wie er allemaal mee werkte aan de film. De posters horen nu eenmaal bij de kung fu film cultuur en dat word hier nog eens mooi benadrukt.

'The fobidden kingdom' laat precies zien wat men in het westen in een Aziatische actie film wil zien. Natuurlijk is dit spetterende actie, mooie omgevingen, oosterse wijsheden, monniken en de diepere betekenis van kung fu. Het gekke is dat het deel wat zich niet in Azië afspeelt een beetje knullig is maar verder is het eigenlijk allemaal een schot in de roos. Het lijkt me dus ook dat je niet mis kan gaan met deze film. We hadden misschien zonder de Amerikaanse jongen gekund maar we kunnen natuurlijk ook niet alles hebben.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

Extra's

Deze uitgave bestaat uit twee dvd's. Op de eerste is de film terug te vinden en op de tweede de extra's. Een groot deel hiervan is in het Engels of bevat Engelse ondertiteling. In totaal zijn er drie verschillende trailers aanwezig. Hiernaast een uitgebreide selectie van interviews met de betrokkenen. Hier krijgen elf mensen de kans om hun zegje te doen over het maken van de film. Alle interviews duren rond de vijf minuten en dit betekend dat er dus een grote schat aan informatie terug te vinden is op deze schijf. Maar dit is nog niet alles. Tevens is er namelijk een compleet verslag van de gala première aanwezig. Dit duurt meer dan een uur en bestaat zang, dans, interviews en show. Misschien niet overal even boeiend en het ontbreken van ondertiteling versterkt dit. De behind the scènes daarentegen is een stuk boeiender. Ongeveer een kwartier lang mogen we op de set kijken. We krijgen van alles te zien en het leukste is natuurlijk de opnames van de gevechten. Hier krijgen we Jackie Chan en Jet Li namelijk samen in actie te zien. De sfeer is ontspannen en er valt genoeg te lachen. Verder is er nog een foto gallery aanwezig.

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Zeer goed (DTS of Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Joy sales film and video
Waardering          8,5/10

Terug naar het overzicht.