home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Hong kong Bronx (2008)

Hak sai lik, Hei shi li, Xue xiao hei shi li, Black Power

Acteurs Jordan Chan EXTRA'S 
Hung Tin-Ming - Trailers
Chan Bo-Yuen -

Kenny Wong Tak-Ban

-
Timmy Hung Tin-Ming -
Regisseur Billy Chung Siu-Hung -
Speelduur 93:15 mins -
Prod. maatschappij Widsom entertainment -

 

Als je opgroeit in een familie vol gangsters is het logisch dat je zelf het criminele pad kiest. Je weet immers niet beter dan het leven om je heen. Niel Shek (Jordan Chan) was zo een jongen. Zijn vader zat in de triade en toen hij zelf oud genoeg was volgde hij automatisch hetzelfde pad. Al snel werd duidelijk dat hij meedogenloos was en zijn reputatie groeide. Alleen een losbandig en crimineel leven kan je niet zomaar ongestraft leiden. Niel Shek wordt opgepakt en verdwijnt samen met zijn beste vriend Fai (Hung Tin-Ming) voor acht jaar de cel in. Hier krijgt hij de tijd om eens goed over het leven na te denken. Hij besluit dat het allemaal totaal anders moet. Een keuze die hoofdzakelijk benvloed wordt door de zorg die hij heeft over zijn twee zusters. Hij wil namelijk niet dat zij net zo opgroeien als hij. Plannen worden gemaakt en zodra hij vrijkomt in werking gezet. Hij start samen met drie vrienden een renovatie bedrijf en het lijkt voor de wind te gaan. Natuurlijk zoeken mensen uit zijn oude leven nog wel contact met hem. Ze zien hem immers als een groot leider en iemand die op een dag zelfs de gehele triade zou kunnen leiden. Dit gerucht gaat natuurlijk al snel door de straten en bereikt Johnny (Chan Bo-Yuen). Hij is een gangster die Niel Shek als grote voorbeeld had. Hij wist naam voor zichzelf te maken na het moment dat Niel de gevangenis in ging. Hij ziet Niel nu als een grote bedreiging. Hoe Niel ook uitlegt dat hij zijn oude leven niet terug wil Johnny wil er niets van horen. Hij blijft hem lastig vallen. Wijselijk keert Niel hem telkens weer de rug toe. Hij negeert zijn woorden en daden maar echt makkelijk is het niet. Johnny wordt steeds agressiever en het wordt Niel steeds duidelijker hoe groot zijn grip op de buurt is. Johnny richt zich namelijk heel erg op scholen en hierdoor raken jonge kinderen steeds meer betrokken bij zijn activiteiten. Het wordt voor Niel dus ook steeds lastiger om niet te reageren.

Het bekijken van de trailer van 'Hong kong Bronx' roept gemengde gevoelens op. De beeld kwaliteit lijkt amateuristische en overbelicht. Hierdoor ontstaat er wat weerstand. Als je verder gaat kijken blijkt dat de manier van monteren je erg meesleurt. De beelden die je te zien krijgt roepen nieuwsgierigheid op en zijn bloederig en gewelddadig. Aan de ene kant wordt dus enorm de nieuwsgierigheid gewekt en vervolgens wordt deze ook weer keihard weggenomen. Een lastig parket maar uiteindelijk won de nieuwsgierigheid.

Regisseur Billy Chung Siu-Hung is niet iemand die veel naamsbekendheid heeft. Zijn laatste film was 'Undercover' uit 2007. Ondanks dat deze absoluut niet slecht was miste er toch dat kleine beetje meer. Voor 'Hong Kong Bronx' gooit hij het over een iets extremere boeg. Hoofdzakelijk is dit op het visuele vlak. En dat is gek want met 'Undercover' bewees hij dat hij juist dat prima onder controle had. Verhaal en emotie technisch miste er het n en ander. Je zou juist verwachten dat hij daar nu meer aandacht aan zou besteden. Al snel blijkt dat hij beide punten aangepakt heeft en dit heeft verrassend sterkte gevolgen. Het verhaal ontwikkelt zich op een bijzonder intrigerende wijze. Alle personages komen goed over en wat ze mee maken lijkt heel geloofwaardig. Het gaat om gewone dingen die iedereen zou kunnen overkomen. Hierbij verdeelt hij de focus over meerdere mensen. Op het eerste gezicht lijken ze niets met elkaar te maken te hebben maar uiteindelijk komt alles samen. Maar waar het allemaal echt om draait is wraak en hoe lang je iemand onder druk kan zetten tot hij doorslaat. Als kijker zit je dus ook met gebalde vuisten achter je televisie. Het ouderwetse gevoel van 'Man doe dan toch wat terug' is hier heel nadrukkelijk aanwezig. Hierdoor herleven oude tijden en is 'Hong Kong Bronx' qua verhaal en emotie een ouderwetse Hongkong gangster film.

Het verhaal is dus prima in orde. Het kijkt prettig weg en eigenlijk houdt de film je continue in zijn greep. De volledige anderhalf uur blijf je geboeid naar het scherm kijken. Alleen het verhaal is hier niet de enige reden van. Visueel is er namelijk iets vreemds aan de hand. Om de n of andere reden is er gekozen voor een nogal amateuristische stijl. Soms lijkt het net of je naar een goedkope Chinese soap zit te kijken. Er wordt totaal niet met schaduw gewerkt en alles en iedereen is compleet overbelicht. Dat dit expres gedaan is staat als een paal boven water. Toch is de reden hiervan een groot raadsel. Het is namelijk niet mooi te noemen. Misschien is het een soort verborgen schop richting regisseurs die overdreven met kleuren en belichting aan de gang gaan. Wong Jing was namelijk de producent en hij is zonder enige twijfel instaat tot het maken van zulke verwijzingen. Maar dit alles ter zijde. De belichting is namelijk niet het enige wat opvalt. In het begin wordt er met een waterige vloeistof gegooid die voor bloed moet doorgaan. Het geweld is hierbij van zo'n niveau dat het voor behoorlijk extreem mag doorgaan. Later verandertt dit bloed in een digitale smurrie die vrolijk uit lichamen spat. Ondanks dat het geweld behoorlijk extreem is neemt het geen overdreven vormen aan. Het wordt enigszins in toom gehouden door het gebruik van getekende stukken. Een verrassende keuze die eigenlijk nog best leuk werkt. Visueel gezien is het dus allemaal erg verrassend. Er zijn een aantal maffe keuzes gemaakt die bijzonder leuk uit blijken te pakken en hierdoor de film iets extra's mee geeft.

Alle acteurs in deze productie spelen erg overtuigend. Jordan Chan is de grote aanvoerder en de rest volgt goed in zijn voetsporen. Chan Bo-Yuen zet een heerlijk rol neer als foute gangster. Met zijn gedrag weet hij een prettig gevoel van haat op te wekken. Hung Tin-Ming doet het goed als de wat dommige rechterhand van Jordan Chan. Ook Kenny Wong Tak-Ban levert een bijzonder indrukwekkende prestatie. Hij speelt een vader die telkens weer zijn trots moet inslikken. Dit doet hij om zijn zoon te beschermen. Door zijn voorkomen is het heel aannemelijk, maar ondanks alle moeite wordt voor hem de situatie steeds moeilijker.

'Hong Kong Bronx' is een film zoals ze uit Hongkong behoren te komen. Het is geen overdreven poging om iets groots te maken dat de gehele wereld aan zal spreken. In tegendeel zelfs. Sommige zaken wekken zelfs het idee met een goedkope productie te maken te hebben. Echter zijn wel alle elementen aanwezig die een film uit dit genre nodig heeft. Sterker nog de film bevat meer dan dat. Want naast wraak, verbroedering, zelfopoffering en bloederige actie bevat de film bijzonder sterke en goed doordachte personages. Dit alles wordt bijeengehouden door een goed verhaal en meer heeft een film volgens mij niet nodig.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

Extra's

Op deze Kam & Ronson dvd bevinden zich geen extra's. De trailer is wel aanwezig maar verder echt helemaal niets. Om het nog iets minimaler te maken ontbrak bij onze versie ook nog eens de binnenhoes. Wel een slipcase maar geen geprint papiertje binnenin. Waarschijnlijk is dit vergeten want dit lijkt niet met opzet gedaan te zijn.

 

Drager DVD (reg 3)  
Beeld kwaliteit Goed (Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital 2.0, 51 en DTS)
Ondertiteling Engels of Chinees
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Kam & Ronson
Waardering          8,5/10

Terug naar het overzicht.