home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Kill Bill (2003)
Acteurs Uma Thurman EXTRA'S 
David Carradine  
Lucy Liu - n.v.t.
Sonny Chiba -
Lui Chai Hui -
Regisseur Quentin Tarantino -
Speelduur 111 min -
Prod. maatschappij -

 

Na een poging om haar leven als succesvol huurmoordenaar achter zich te laten belandt 'The Bride' (Uma Thurman) in een coma. Haar ex-collega's kozen haar trouwdag om haar verraad af te straffen. Hiermee sleepte ze negen mensen mee de dood in. Ook haar aanstaande echtgenoot vindt de dood en haar ongeboren kind komt nooit ter wereld. Bill (David Carradine), een meedogenloze gangster en de hoofdschuldige van dit hele verhaal, wil niet dat 'the bride' op een laffe manier gedood wordt. Want een huurmoordenaar van dit niveau hoort in het zadel te sterven en niet in hulpeloos in haar comateuze toestand. Na vier jaar ontwaakt ze en herinnert zich alles als de dag van gisteren en zint op wraak. Een voor een zoekt ze de leden van  'The Deadly Viper Assassination Squad' op om hen te laten betalen voor hun daden. En aangezien iedereen een achtergrond als huurmoordenaar heeft, is het niet altijd  even makkelijk om het gewenst resultaat te halen. Na het eerste slachtoffer gemaakt te hebben reist 'the bride' naar Okinawa. Ze gaat op zoek Hattori Hanzo (Sonny Chiba) de beste zwaardenmaker van de wereld. Deze zwoor zijn ambacht af aan God omdat hij niks meer met de dood te maken wilde hebben. Als hij hoort waarvoor 'the bride' het wapen nodig heeft maakt hij een uitzondering. Bill liet namelijk ook de nodige sporen na in zijn verleden en op deze manier kan hij zijn schaamte iets verlichten. Met dit wapen in handen is 'the bride' klaar om de strijd aan te gaan met O-Ren Ishii (Lucy Liu) en 'The Crazy 88 fighters', nummer twee op haar dodenlijst.

Eerst een rustige intro met de namen van de spelers tegen een zwartscherm, met het nummer 'Bang Bang' van Nancy Sinatra op de achtergrond. Hierna weet Quentin Tarantino perfect de toon te zetten van wat je kan verwachten in 'Kill Bill', namelijk alles. Want net als je verwacht dat de rust weder gekeerd is vliegen de bloedspatten weer om je oren. De sfeer in de film is betoverend en surrealistisch en komt echt over als een Japans/Chinese bloedwraak film uit de jaren zeventig. Er zitten zelf wat kleine fouten in verwerkt die je regelmatig tegen komt in dit genre films. Normaal werden ze gemaakt doordat er bijna nooit met een echt script gewerkt werd. Nu zijn ze er expres in verwerkt. Als je een hommage maakt moet je het goed doen. In een heleboel opzichten is dit absoluut gelukt, alleen ben ik bang dat de echte martial arts fan een beetje teleurgesteld wordt. De gevechten zijn continue opgebouwd uit korte shots en worden aangevuld door geweldig camerawerk. De montage zit goed en flitsend in elkaar, maar helaas kan ik de stijl van choreograaf Yuen Wo Ping er niet echt in terug vinden. Misschien komt dit doordat er in deel één veel met het samoerai zwaard gevochten wordt en deze scènes voornamelijk door Sonny Chiba gemaakt zijn. Hopelijk is dit beter in het tweede deel. Uma Thurman, die volgens de berichten maanden in training geweest moet zijn, heeft diverse schoonheid foutjes in haar stijl en doet niet echt spectaculaire dingen. En bij iedere moeilijke beweging kan een oplettend oog duidelijk zien dat er een stand in gebruikt is. Om dit enigszins te verdoezelen is een gevecht in het donker een goede oplossing. Zelfs Liu Chia Hui (Gordon Liu) komt in het eerste deel niet goed uit de verf. Zijn rol is kort. Laten we hopen dat hij in het tweede deel, waarin hij de rol van Pak mei (een priester met witte haren) voor zijn rekening neemt, betere gevechten aflevert. 

De gevechten brengen dus niet echt wat nieuws of bijzonders. Wat er wel voor zorgt dat 'Kill Bill' een geweldige film is zijn de extreme karakters en situaties waarom Quentin Tarantino bekent staat. De manier waarop alles in beeld gebracht wordt getuigd absoluut van top klasse. Mooi zwevend camerawerk wat perfect de sfeer van een situatie weet weer te geven. En gezichtsuitdrukkingen die boekdelen spreken. Ik moet alleen wel zeggen dat Uma Thurman er het minst in slaagde om mij te overtuigen van haar meedogenloosheid. Verder komt iedereen goed psycho over met als topper Chiaki Kuriyama die de rol van Go Go Yubari speelt. Een meisje van zeventien in een school uniform die flink verknipt is, een beetje in de stijl van een manga film. Het tekenfilm deel dat verwerkt is in de film overtreft de rest van de film in bruutheid. Dit deel, wat de geschiedenis van O-Ren Ishii vertelt, is keihard en grof. Tevens luidt dit het begin in van een heleboel bloed doordrenkte scènes. Het ene ledenmaat na het ander vliegt je om de oren. Om over de liters bloed die je tegemoet spuiten maar niet te spreken. Dit soort dingen samen met de locaties, de karakters en de geweldige jaren zeventig soundtrack maken 'Kill Bill' tot een film die lang in je geheugen blijft hangen.  

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager Nu in de bioscoop
Beeld kwaliteit n.v.t.
Geluid kwaliteit n.v.t.
Ondertiteling Nederlands
Taal Engels
Uitgever  
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief