home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
The love eterne (1962)

Leung Saan Ang Yue Chuk Ying Toi, Liang Shan Ba Yu Zhu Ying Tai, Eternal Love

Acteurs Betty Lo Ti EXTRA'S 
Ivy Ling Po - Trailer (New + Original)
Yam Kit - New releases, Production notes
Lee Kwan - Color stills, Original poster
Chen Yan Yan - Biography & selected filmography
Regisseur Li Han-hsiang - Shaw showcase: The love eterne
Speelduur 122 min - The savant: Li Han-hsiang
Prod. maatschappij Shaw brothers - The Huang-mei romance: scroll one

 

De leergierige en eigenwijze Zhu Yingtai (Betty Lo Ti) doet al dagen alsof ze ziek is. In al die dagen heeft ze nog geen hap gegeten en haar oudera beginnen nu toch ongerust te worden. Op deze wijze probeert ze het voor elkaar te krijgen dat haar vader haar naar school laat gaan. Iets wat hoogst ongebruikelijk is voor een vrouw. Door een slimme truc weet ze haar vader er in te luizen en krijgt ze het voor elkaar dat ze toch naar school mag. Aangezien vrouwen niet toegelaten worden verkleedt ze zich als man en gaat samen met haar bediende op reis naar de school. Onderweg ontmoet ze Liang Shanbo (Ivy Ling Po). Een jongeman die een jaar jonger is en dezelfde reisbestemming hebben. Enthousiast dat ze een reispartner en klasgenoot ontmoet heeft,  spreken ze af om voortaan als bloedbroeders verder te gaan. Aangekomen bij de school begint het leven als leerling en Zhu Yingtai weet haar geheim goed verborgen te houden en ontpopt zich als goede leerling. Door haar kennis kijkt Liang Shanbo steeds meer tegen haar op en hier door komt hij er nooit achter dat zijn beste vriend eigenlijk een vrouw is, die langzaam verliefd op hem begint te worden. Drie jaren zijn voorbij  gegaan als Zhu Yingtai het bericht krijgt dat haar moeder ernstig ziek is. Er zit niks anders op dan haar studie vroeg tijdig af te breken en naar huis te gaan. Liang Shanbo vergezeld haar op een groot deel van de reis terug. Onderweg probeert Zhu Yingtai op alle mogelijke manieren duidelijk te maken aan Liang Shanbo dat ze eigenlijk een vrouw is, maar komt niet verder dan cryptische omschrijvingen en raadsels. Aan het einde van de reis vertelt ze de verwarde Liang Shanbo dat ze thuis een tweeling zus heeft die perfect voor hem zou zijn als vrouw. Hierna gaan beide hun eigen weg zonder dat het hoge woord eruit gekomen is. Liang Shanbo krijgt op school van de leraar zijn vrouw,  te horen hoe de vork werkelijk in de steel zit. En hij begint op nieuw aan de reis om zijn geliefde ten huwelijk te vragen. 

Een van de meest succesvolle Huang Mei opera's uit de Hongkong film geschiedenis. Bijna alle mogelijke awards haalde deze film op het 'Golden horse festival' van 1962 o.a. best picture, best director, best music, best editing, best actress. Dit genre films kan je zien als een soort modernere versie van de Peking opera. Alles gaat iets losser en er zijn geen standaard pasje tijdens het zingen. Het beste kan je 'The love eterne' vergelijken met wat wij kennen als een musical en er wordt dus meer gezongen dan gesproken. Zelfs de discussies worden zingend gevoerd en dit heeft een bijzonder vermakelijk resultaat. Beide hoofdrollen worden vertolkt door vrouwen. Dit is simpelweg zo gedaan omdat de mannen de vereiste vocale capaciteiten niet hebben. Er zingen wel mannen, maar dit zijn meestal kleine stukjes en niet echt zuiver te noemen. De meest opvallende man is de bediende van Liang Shanbo. Deze rol wordt vertolkt door een erg jonge Lee Kwan. Later werd Lee Kwan bekend door zijn kleine rollen in bijna alle Bruce Lee films. En als ik zeg die dikke jongen dan weet volgens mij iedereen wel wie ik bedoel. De Shaw studio overtreft zichzelf met de meesterlijke sets en kostuums. De wandelingen door het studio bos zijn werkelijk super gedetailleerd. Iets wat natuurlijk ook wel nodig is, want er wordt erg lang op een plaats gefilmd en hierdoor heb je goed de tijd om alles te bekijken. Er vliegen zelfs regelmatig vogels door het beeld die vervolgens even rustig op een tak plaats nemen. Dit alles zorgt ervoor dat de sfeer erg vrolijk en gemoedelijk is. Pas na ander half uur film als de terug reis voltooid is veranderen de continue lachende karakters. Hier komt dus ook het echte verdriet om de hoek kijken en wordt duidelijk waarom het werkelijk gaat. Ik durf met zekerheid te zeggen dat 'The love eterne' niet voor iedere Hongkong film liefhebber weggelegd is. Je moet namelijk wel van musicals houden. Twee uur lang Chinese muziek gaat je namelijk niet in je koude kleren zitten. Mocht je dit niet als een probleem zien zal je zeker niet teleurgesteld worden in dit prachtige stukje film geschiedenis, die vooral ge´nteresseerde in de Chinese cultuur erg zal aanspreken.  

Copyright kungfufilms.nl (2003)

Extra's

De dvd uitvoering bevat een tweede disk met bijzonder informatie materiaal. In totaal staan er drie documentaires over de geschiedenis van Huang Mei opera, de regisseur en de films zelf op deze bonus dvd. Deze duren ongeveer 15 minuten en zien er erg verzorgd uit. Ook is er een 7 minuten durende video samenvatting van actrice Ivy Ling Po op de disk te vinden. Mocht je dus interesse hebben in dit genre films is dit absoluut een goede en bijzonder informatieve koop.  

 

Drager dvd (reg 3) 2 disks 
Beeld kwaliteit Goed (2:35.1)
Geluid kwaliteit Gowd (Dolby digital)
Ondertiteling Traditional Chinees, Englisch, Bahasa Malaysia / Bahasa Indonesia
Taal Mandarin
Uitgever Celestial pictures
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief