home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Police force (1973)

Ging Chaat, Jing Cha

Acteurs Wang Chung EXTRA'S 
Lily Li - Behind the scenes (foto's)
Wang Hsia - Trailer
Fu Sheng - Other releases
Fong Hak On - Color stills
Regisseur Chang Cheh, Tsia Yang-ming - Original poster
Speelduur 101 min - Production notes
Prod. maatschappij Shaw brothers - Biography & selected filmography

 

Na het winnen van een karate toernooi wordt Liang Kuan (Fu Sheng) samen met Shen Yan zijn vriendin (Lily Li) door twee belagers in de val gelokt. Om zijn Shen Yan te redden gaat hij de strijd aan met deze twee criminelen. Shen Yan weet te ontkomen en als ze later terug komt met hulp is het te laat. Liang Kuan is dood en heeft een van zijn belagers met zich mee weten te nemen. Van de andere ontbreekt elk spoor. Wang Chung de beste vriend van Liang Kuan (Wang Chung) ontfermt zich over Shen Yan en zorgt goed voor haar. Maanden van politie onderzoek gaan voorbij maar lopen op niets uit. Hierdoor worden de frustraties van Shen Yan en Huang Gao Tung steeds groter. Als de zaak zelfs onopgelost afgesloten wordt besluit Huang Gao Tung om bij de politie te gaan en zo de zaak zelf op te lossen. Hij schrijft zich in en niet veel later begint zijn opleiding. Vanaf het moment dat hij echt aan het werk kan stort hij zich als een dolle hond op de criminaliteit en lost zaak na zaak op. Hierdoor krijgt hij natuurlijk de nodige promoties en na een paar jaar is hij zelf rechercheur. Nog steeds heeft hij veel contact met Shen Yan en is zijn belofte van wraak nog steeds niet vergeten. Alleen beseft hij zich wel dat hij als politie man nu een voorbeeld functie heeft en dus niet zo makkelijk wraak meer kan nemen. Maar Shen Yan wordt ongeduldig en herinnert hem keer op keer aan zijn belofte. Tot de dag komt dat hij eindelijk tegen de moordenaar aanloopt en voor een moeilijk keuze komt te staan. Zijn belofte of zijn carrière.

De debuut film van Fu Sheng. Zijn rol is niet erg groot, maar wel groot genoeg om een goede indruk te maken. Met veel enthousiasme speelt hij zijn rol en laat hij zijn vaardigheid op gebied van kung fu zien. Zijn gevechten bestaan hoofdzakelijk uit schopbewegingen. Dit is meestal het geval in politiefilms uit deze tijd, want op de een of andere manier worden er nooit zoveel handtechnieken gebruikt. Verder zitten er nog aantal mooie gevechten in. De choreografie was dan ook in handen van Lui Chia Liang en dit zie je duidelijk terug. De bewegingen zijn snel en effectief en er zitten een aantal mooie klemmen in verwerkt. Maar 'Police force' draait niet alleen om de gevechten. De politieopleiding wordt uitgebreid in beeld gebracht met de nodige trainingen en ceremonies. Verder bestaat de actie uit auto achtervolgingen en een gevecht op een boot. Alles loopt lekker vloeiend in elkaar over en er wordt goed van locaties gewisseld. Vooral deze locaties zijn erg mooi. De jaren zeventig zijn goed aanwezig in het interieur en de kleding. Bloemenbehang, wijde pijpen en shirts met puntkragen, een geweldig modebeeld. De typerende stijl van regisseur Chang Cheh is niet echt terug te vinden. Geen overdreven mannelijke verbroedering en bloed zoals je meestal van hem verwacht. Maar gewoon een goede politiefilm, die hoofdzakelijk om het karakter van Wang Chung draait. Zijn doel is wraak, maar om hier uiteindelijk te komen moet hij langs allerlei hindernissen. Het vraagstuk waar hij uiteindelijk voor komt te staan wordt interessant in beeld gebracht en hier komen natuurlijk de nodige emoties bij kijken. En wat ik ook absoluut een pluspunt vind, is dat er nu eens niet een relatie ontstaat tussen de hoofdrolspeler en de gedupeerde vrouw. En wat dat betreft is het natuurlijk wel weer een film van Chang Cheh, wat romantiek is voor hem een vies woord als je het aan mij vraagt. Door de rol van Fu Sheng en de bravoure waarmee alles gefilmd is, is 'Police force' een van de beter politiefilms van die tijd.     

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (2:35.1)
Geluid kwaliteit goed (Mono)
Ondertiteling Traditional Chinees, Englisch, Bahasa Malaysia / Bahasa Indonesia
Taal Mandarin 
Uitgever Celestial pictures
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.