home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Big boss of Shanghai (1979)

Seung Hoi Taan Daai Hang, Shang Hai Tan Da Heng

Acteurs Chen Kuan Tai EXTRA'S 
Jimmy Lee - Bonus fight
Chan Sing - Other release
Chan Mui Lau - Future releases with out-takes
Cheng Kai Yeh - Synopsis
Regisseur Chen Kuan Tai - Language selection
Speelduur 86 min - Photo gallerie
Productie maatschappij Lo Wei Motion pictures 

 

Twee vrienden lijden een arm leven en zwerven wat rond. Ze gaan van de ene stad naar de andere op zoek naar een beter leven. Ma Ching Wing (Chen Kuan Tai) is de sterkste van de twee en ondanks het feit dat hij bijna onverslaanbaar is weigert hij zijn kung fu te gebruiken voor slechte doeleinden. Stelen is dus uit den boze en houd ten alle tijde je waardigheid is zijn motto. Ching Fu Sang (Lung Fong) heeft het er maar moeilijk mee dat hij niet mag bedelen en stelen van zijn grote broer. En ondanks het feit dat hij af en toe dreigt af te wijken van de regels van Ma Ching Wing hebben ze enorm veel respect voor elkaar. Als Ma Ching Wing een bekende betrapt op het stelen van een portemonnee dwingt hij hem de buit terug te brengen. Iets wat achteraf niet echt een goede zet bleek te zijn. De portemonnee was van een lokale gangster en deze slaat de vriend in elkaar. Zodra dit nieuws Ma Ching Wing bereikt snelt hij samen met Ching Fu Sang naar de plek des onheil en probeert zijn vriend te redden. In de verhitte strijd die volgt slaat Ching Fu Sang en van zijn tegenstanders dood. Niet echt een slimme zet en hierdoor zit er niks anders dan het dorp uit te vluchten. Samen springen ze op een goederen trein die ze naar Sjanghai brengt. Het leven in Sjanghai blijkt heel anders te zijn dan op het platteland en al snel hebben ze het met een groep gangsters aan de stok. Ma Chin Wing weet ze te verslaan en neemt het franse deel van Sjanghai van ze over. Hij is dus nu de grote baas en runt zijn district met respect en behandeld het gewone volk alsof het familie is. Hij staat dus ook niets illegaal toe in zijn gebied. Mede hierdoor wekt hij irritatie op bij de andere gangsters. En doordat hij en zijn mannen geen overdreven luxe leven leiden wordt hij een makkelijke prooi voor verraad van binnen uit zijn organisatie.

Een film met Chen Kuan Tai in de hoofdrol en als regisseur. Op het eerste gezicht heeft het verhaal wel erg veel weg van ‘Boxer from Shantung’ waarin hij zijn eerste hoofdrol speelde. Wat sfeer betreft is het een hele aparte film, die een goed op zichzelf staand geheel vormt. Op een goeie manier worden old skool kung fu filmmomenten gemengd met moderne locaties. Deze spelen zich in de haven en rondom de grote stad af. Soms is dit wel even omschakelen, maar het laat toch een goeie indruk achter. Over het algemeen genomen is het verhaal goed uitgediept en komen er genoeg verassingen om de hoek kijken. Natuurlijk zitten er wel wat twijfelachtige momenten in die niet echt realistisch overkomen en dus de verhaallijn een beetje tegenspreken. Een veel voorkomend probleem die voor de diehard kung fu film fan geen probleem meer op zal leveren. Voor anderen zal dit onbedoelde voor hilarische momenten zorgen. Niet dat ‘Big boss of Shanghai’ meteen als komedie gekwalificeerd kan worden. Want deze momenten zijn namelijk op één hand te tellen en een combinatie tussen drama en gevechten voert de boventoon. De relatie tussen de twee hoofdrolspelers is goed uitgediept en er wordt regelmatig terug gegrepen naar het verleden. Het karakter van Lung Fong ontwikkeld zich vanaf het begin op een langzame manier. De veranderingen worden stukje bij beetje doorgevoerd door kleine details in zijn rol. Wat acteerprestatie wint hij het hierdoor ook absoluut van Chen Kuan Tai. Hiermee tilt hij de film op het acteer vlak naar een hoger niveau. Iets wat Chen Kuan Tai weer doet met zijn gevechten. Samen vormen ze dus een goed en boeiend team. Normaal ben ik niet zo weg van de stijl van Chen Kuan Tai maar hier laat hij toch bijzonder mooie dingen zien. Geen showerige bewegingen, maar alles direct en effectief zoals we wel van hem gewend zijn. Vooral de grote variatie aan arm klemmen zien er erg goed uit. Door deze toevoeging worden de gevechten geen moment saai. Met deze reden zal deze film wat gevechten betreft ergens bovenaan mijn lijstje van films met Chen Kuan Tai belanden. Grappige is dat Chen Kuan Tai regelmatig met zijn shirt uit loopt. Het eens zo afgetrainde lijf heeft plaats gemaakt voor een iets dikkere versie. Heel apart want dit is iets wat me in zijn latere films nooit is op gevallen. 'Big boss of Shanghai' is zeker een film die niet teleur zal stellen. Alle benodigdheden voor een goede kung fu film zijn aanwezig en door de aparte locaties zelf iets meer dan dit.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd (reg 0)
Beeld kwaliteit Redelijk (full screen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Mandarijn /  Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.