home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Boxer from Shantung (1972)

Ma Wing Ching, Ma Yong Zhen, Killer from Shantung

Acteurs Chen Kuan Tai EXTRA'S 
Cheng Lee - 12 page booklet
David Chiang -
Ku Feng -
Tien Ching -
Regisseur Chang Cheh, Baau Hok Lai -
Speelduur 125 min -
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Vlak voor de Japanse invallen in Sjanghai komt Ma Yung Chen (Chen Kuan Tai) samen met zijn vriend Lo Keng Pei. Zonder enig geld op zak merken ze al snel dat je in de grote stad als voetveeg gebruikt wordt wanneer je arm bent. Als Ma Yung Chen door zijn stijfkoppigheid in een gevecht, met de locale maffia, belandt wint hij met gemak. Hierdoor valt hij natuurlijk erg in de smaak bij hun baas, de rechtvaardige Tan (David Chang). Maar hoe Tan het ook probeert Ma Yung Chen laat zich niet kopen. Hij is van plan net zo te worden als Tan en hij weet dat hij dit niet voor elkaar krijgt door voor hem te gaan werken. Nog geen dag later raakt Ma Yung Chen betrokken in een gevecht met de ‘Four Champions’. Zonder er enige moeite voor te hoeven doen wint hij ook dit gevecht. Met dit soort acties ga je natuurlijk opvallen. Echter vindt Baas Tang, een rivaliserende maffiabaas, Ma Yung Chen niet de moeite waard om aandacht aan te besteden. Hij legt de ‘Four Champions’ uit dat hun echte vijand Tan is en dat Ma Yung Chen het kleine gebied waar het gevecht om ging mag hebben. Ma Yung Chen krijgt dus onverwachts wat hij wil en heeft natuurlijk al snel een grote groep volgelingen. Want als je zo kan vechten en van niets naar iets gaat val je erg in de smaak bij de minderbedeelde van de stad. Door de filosofie alles of niets er op na te houden neemt Ma Yung Chen grote risico’s om verder te komen. Hij weet dus dondersgoed dat hij het grote succes kan krijgen of roemloos te onder kan gaan. Met deze gedachten laat hij de liefde van Chin Lin Sa (Cheng Lee) onbeantwoord. Ondertussen broedt sluwe baas Tang op een plan om de hele stad over te nemen en bedenkt een valstrik om het gebied van Tan van hem te maken.

Na wat kleine rolletjes gespeeld te hebben is dit de eerste hoofdrol voor Chen Kuan Tai. Je zou haast gaan denken dat het een eerbetoon aan hem is want in bijna iedere scène is hij aanwezig. Hierdoor wordt hoofdzakelijk de hoofdlijn van het verhaal vertelt en komen de bijbehorende karakters enigszins in het gedrang. Dit heeft zelfs zijn uitwerking op Ku Feng. Normaal een van mijn favoriete acteurs maar in ‘boxer from Shantung’ komt hij niet echt goed uit de verf. Het lijkt er echt op dat alleen Chen Kuan Tai mag schitteren in deze productie. Ook de in het begin opbloeiende liefde tussen Cheng Lee en Chen Kuan Tai verdwijnt al snel compleet uit de film. Doordat de film door twee regisseurs gemaakt is zou je haast gaan denken dat Baau Hok Lai het eerste deel gemaakt heeft en dat Chang Cheh het af mocht maken. Want hoe verder de film vordert hoe meer je zijn stijl kenmerken terug gaat vinden. Veel bloed en heldhaftig geweld, maar weinig relatie geneuzel. De gevechten zijn traag en niet echt geweldig te noemen. De film is natuurlijk ook uit 1972 en waarschijnlijk net gemaakt toen Bruce Lee zijn grote revolutie op martial arts gebied in werking zette. De grote kracht waar de gevechten op draaien is de vast beradenheid van de hoofdpersoon. Hoe erg in het nauw hij ook zit iedere keer vind hij weer op inventieve wijze een manier om toch te krijgen wat hij wil. Om deze reden gaat alles behoorlijk over de top en is het realisme ver te zoeken. Hierdoor zijn er in de ‘Boxer from Shantung’ ook diverse factoren aanwezig die als inspiratie bron voor ‘Kill bill’ gefunctioneerd hebben. Niet alleen de gevechten, maar ook het verhaal vordert erg traag. Iedere gebeurtenis wordt extreem gedetailleerd in beeld gebracht. Bijvoorbeeld wanneer iemand een kamer verlaat wordt hij van het begin tot het eind gevolgd. Op deze manier is het natuurlijk niet vreemd dat ‘Boxer from Shantung’ bijna twee uur duurt. Het had dus absoluut korter gekund. Toch heeft dit ook wel weer zijn charme, je moet alleen wel in een ontspannen bui zijn. Vanaf het begin heeft de film een bepaalde 'doom' sfeer over zich. Alles verloopt goed, maar toch blijf je voelen dat het fout zal gaan. Dit is absoluut ook een van de sterke punten van de film. Want ook al is het verhaal erg traag en zijn er niet de gebruikelijke geweldige Shaw brothers sets te zien toch heeft deze film iets dat er nog steeds voor zorgt dat hij tot de klassiekers behoort.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Zeer goed (16:9 anamorphic widescreen 2.35:1)
Geluid kwaliteit Zeer goed (dolby digital 2.0 & dolby surround 5.1)
Ondertiteling Nederlands
Taal Mandarijn
Uitgever Dutch filmworks
Waardering          8/10 Met dank aan Dutch filmworks

Terug naar het overzicht.