home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
The flying guillotine 2 (1977)

Chaan Huk Daai Chi Saai, Can Ku Da Ci Sha, Massive Brutal Massacre

Acteurs Shi Szu EXTRA'S 
Ku Feng - n.v.t.
Ti Lung -
Lo lieh -
Wai Wang -
Regisseur Chen Kang, Hua Shan -
Speelduur 88 min -
Productie maatschappij Shaw brothers -

 

Het gedrag van de keizer van China (Ku Feng) neemt steeds wredere vormen aan. Zonder pardon laat hij bij het minste of geringste de ene executie na de andere uitvoeren. Zelfs zijn eigen ambtenaren zijn niet veilig en dit veroorzaakt een hoop onrust aan het hof. Helemaal na de ontwikkeling van de flying Guillotine zit de schrik er overal goed in. Ma Teng (Ti Lung), die eens lid was van het keizerlijk flying guillotine peloton, was ook ter dood veroordeeld, maar wist te ontsnappen. Dit is nogal een doorn in het oog van de keizer, want met Ma Teng op vrije voeten kunnen een hoop van zijn geheimen prijs gegeven worden. Om zijn gezin te beschermen houdt Ma Teng zich zo rustig mogelijk en helpt het verzet alleen bij uiterste noodzaak. Het verzet is hier niet erg blij mee en zal zonder Ma Teng een aanslag op de keizer moeten voorbereiden. Een van de strijders die hier een grote rol in speelt is Mai Lan (Shi Zsu), de dochter van een ambtenaar met een hoge functie. Haar wrok richting de keizer ontstond jaren geleden toen hij haar moeder tot zelfmoord dwong. Iets wat puur op een rassenkwestie gebaseerd was, want geen van de keizerlijk ambtenaren mocht met een Han getouwd zijn. Met deze reden werden de ouders van Mai Lan gedwongen tot een scheiding, met alle gevolgen van dien. Maar dicht bij de keizer komen zal niet makkelijk worden aangezien de hij nogal wantrouwig is en zijn persoonlijke bewakers ?? (Lo Lieh) en ?? (Wai Wang) continue bij hem in de buurt zijn. Omdat er langzaam maar zeker toch verdedigingen ontstaan tegen de flying guillotine laat de keizer deze verbeteren. Het resultaat is verbluffend en het wapen moet nu echt onverslaanbaar zijn. Omdat de soldaten natuurlijk getraind moeten worden in de vernieuwingen van het wapen, houdt de keizer een strenge selectie. Mai Lan probeert op slinkse en nogal brutale wijze met een groep dames bij deze selectie te komen. Op deze manier hoopt ze dicht bij de keizer te kunnen komen zodat ze een aanslag kan plegen.

Het verhaal van 'The flying guillotine 2' gaat in principe gewoon verder waar het origineel ophoudt. Er zijn alleen wat kleine wijzigingen in de rol verdeling. Zo is Ku Feng, die in voorheen een ambtenaar speelde, nu de keizer en het karakter Ma Teng, dat voorheen door Chen Kuan Tai gespeeld werd, geheel vervangen door Ti Lung. Ma Teng speelt ook geen hoofdrol meer maar heeft wel een essentiële rol in het verhaal. Het eerste half uur is het ook niet echt duidelijk wie nu precies de hoofdrol speelt. Het verhaal is erg groot opgezet en er worden dus nogal wat rand gebeurtenissen getoond. Vaak gebeurt het dat dit soort introducties nogal onoverzichtelijk zijn, maar dat is hier gelukkig niet het geval. Na dit half uur neemt Shi Szu de hoofdrol voor haar rekening en ze speelt geweldig. Met haar amandelvormige ogen wisselt ze onschuld af met een vurig zelfverzekerdheid. Ze is erg overtuigend in haar rol evenals in haar gevechten. De film is niet compleet martial arts georiënteerd en draait dus ook meer om het verhaal, desalniettemin zien de gevechten er goed uit. Alleen zijn ze wel van enige afstand gefilmd en word er regelmatig gebruik gemaakt van verhullende camera hoeken. Ti Lung is degene die op dit gebied het beste presteert en zo wordt hij duidelijk ook naar voren geschoven. Het verhaal zit erg goed in elkaar met verschillende lagen en subplots. En met deze absolute top-cast kan het met de presentatie ook bijna niet fout gaan. De sets zijn werkelijk formidabel en er zijn continue grote hoeveelheden figuranten op de been. Iedereen levert dus ook werkelijk een top prestatie. Ku Feng is wederom magisch in het neerzetten van de meedogenloze keizer. Zoals altijd is zijn spel erg overtuigend en spreken zijn ogen boekdelen. Hij heeft zelf een redelijk lange vechtscène in de film. Iets wat voor zijn doen bijzonder is, want zijn achtergrond in martial arts is niet echt groot. Het nadeel hiervan is dat deze scène dus ook iets versneld is. Gelukkig blijft dit bij dit ene gevecht en is de rest van de film geheel vrij van dit soort minpuntjes. Lo lieh doet eigenlijk niet veel onder bij Ku Feng. Het is werkelijk geweldig om het karakter wat hij neerzet te haten. De arrogantie die hij uitstraalt is werkelijk ongelimiteerd. Het gebruik van de flying guillotine heeft vooruitgang geboekt en er wordt dus niet alleen meer mee gegooid. Het wordt ook als handwapen gebruikt en de werp technieken hebben duidelijk ook een evolutie door gemaakt. 'The flying guillotine 2' heeft dus absoluut genoeg te beiden en doet zeker niet onder bij het eerste deel. Laat je dus meeslepen door het verhaal en de prachtige beelden en let vooral op de korte rol van Wang Chung. Want het is niet iedere dag dat je een man met getrokken zwaarden op een plankje met vier wielen van de berg af ziet gaan. 

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager vcd
Beeld kwaliteit Goed
Geluid kwaliteit Goed
Ondertiteling Engels / Chinees
Taal Mandarin
Uitgever Celestial pictures
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief