home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


The legend of the 7 golden vampires (1974)

7 Brothers Versus Dracula, 7 Brothers and a Sister Meet Dracula, 7 Brothers of Dracula, 7 Golden Vampires, Dracula and the Seven Golden Vampires, Seven Golden Vampires: The Last Warning, The Seven Brothers Meet Dracula

Acteurs Peter Cushing EXTRA'S 
David Chiang -
Szu Shih -
Julie Ege -
John Forbes-Robertson -
Regisseur Roy Ward Baker -
Speelduur 85:32 mins -
Prod. maatschappij Hammer/Shaw brothers -

 

Eeuwen lang teisterden zeven vampiers een Chinees dorpje in de binnenlanden van China. Aangevoerd door een hoge priester (Chan Shen) ontvoerden ze ieder jaar zeven maagden. Deze werden in een ritueel geofferd. De dorpelingen konden niets anders doen dan hulpeloos toekijken hoe ze hun dochters ten prooi zagen vallen aan deze monsters. Gelukkig werd het opeens stil rondom de vampiers. Om onbekende reden stopten de ontvoeringen maar de dorpelingen vonden het natuurlijk prima. De hoge priester echter kon de situatie maar niet verkroppen. Zelfs hij begreep niet waarom hij de controle over de vampiers verloor. In een poging om zijn macht te herwinnen zetten hij koers naar Europa. Hij ging op zoek naar Dracula (John Forbes-Robertson), de heerser over alle vampiers. Hij hoopt hulp van hem te krijgen maar het pakt iets anders uit. Dracula is zijn eentonige bestaan in zijn kasteel meer dan zat. Zonder pardon neemt hij het lichaam van de priester over om zelf de macht over de vampiers te grijpen. Dit tot frustratie van de dorpelingen want die dachten van de plaag verlost te zijn. Iedereen is radeloos en leeft in angst. De enige die besluit zelf de controle te pakken en terug te vechten is Hsi Ching (David Chiang). Samen met zijn broers en zus reist hij naar de stad om de grote vampier jager Van Helsing te ontmoeten. Die is in China om lezingen te geven over Vampiers maar krijgt maar weinig respons. De meeste Chinezen geloven hem niet. Van Helsing is dus ook blij een luisterend oor te vinden bij Hsi Ching. Hij vertelt hem over de situatie in zijn dorp en vraagt Van Helsing om hulp. De reactie is wat terughoudend aangezien de reis veel geld zal gaan kosten. Gelukkig biedt een reizende dame genaamd Vanessa Buren (Julie Ege) de oplossing. Zij ziet wel wat in het avontuur en aangezien ze geld zat heeft wil ze ook wel sponsoren. Hiermee is het gezelschap compleet en kan er begonnen worden aan de expeditie naar de binnenlanden van China.

Na het grote succes van 'Enter the dragon' was iedereen in het westen op zoek naar een opening in het kung fu genre. Het Engelse Hammer films, die zich bezig hield met het maken van Dracula en horror films vond deze bij de Shaw brothers. Natuurlijk waren ze bij de Shaw's ook niet vies van een beetje buitenlandse aandacht. Samen gingen de twee productie maatschappijen akkoord voor het maken van 'The legend of the 7 golden vampires'. De twee stijlen werden gemixt en hierdoor ontstond er een nogal aparte kung fu horror. David Chiang mocht schitteren als de nieuwe ster en Peter Cushing mocht wederom aan treden als Van Helsing de vampier jager.

Het script kan nooit echt bijzonder veel pagina's gehad hebben. Het lijkt er eerder op dat het wat ideeën zijn geweest en dat daarop verder geborduurd is. Hierdoor mist het de diepgang en details die nodig zijn om het een goed sluitend geheel te maken. Er is wel geprobeerd de onderlinge relaties van de personages goed vorm te geven. Helaas blijft dit bij een wat oppervlakkige benadering. Er ontstaan verliefdheden, we leiden verliezen er worden wat problemen opgelost maar niets gaat echt heel ver de diepte in. Er vallen ook aardig wat gaten in het plot. Van de legende die in het beging verteld wordt blijft uiteindelijk weinig van over. Echt een reden waarom de priester de vampiers op de dorpelingen los laat wordt er ook niet gegeven. En het feit dat Dracula naar China kwam lijkt vergeten tot de laatste minuut. De aanwezigheid van Dracula voelt ook wat geforceerd aan. Op zich is er niets mis met de scènes die hij heeft. Het is alleen zo dat als je er goed over na gaat denken de film best zonder hem had gekund. Commercieel gezien is het natuurlijk wel een goede keuze geweest. Dracula is immers bekend in het westen en in die tijd een reden tot nieuwsgierigheid. Maar als je door dit alles heen weet te prikken is 'The legend of the 7 golden vampires' uiterst vermakelijk. Het tempo zit er lekker in en de sfeer is erg goed. Doordat hij geheel in Hongkong opgenomen werd voelt het op en top aan als een Shaw brothers film. Hammer zorgde voor een aantal acteurs, de regisseur en de make up van de zombies en vampiers. Deze combinatie zorg voor een visueel prettig resultaat.

David Chiang werd naar voren geduwd als de nieuwe Chinese belofte voor het westen. De rol die hij hier neerzet is redelijk standaard maar het bijzondere is dat hij Engels spreekt. Dit doet hij verrassend goed en zijn accent is uiterst vermakelijk. Peter Cushing keert hier terug als de vampier jager Van Helsing. Deze man is een waar icoon en zijn hele voorkomen straalt een bepaald status uit. Op hem is dus ook werkelijk niets aan te merken. In de ondersteunende rollen komt Szu Shih bijzonder verrassend uit de hoek. Ze is een jonge dame die in het eerste opzicht teer en hulpbehoevend lijkt. Als het echt nodig is ontpopt ze zich tot een ware tijger en vecht ze keihard met de mannen mee. Julie Ege is precies het omgekeerde. Zij is de westerse tegenhanger. Grote mond, uitdagend en ze weet precies wat ze wil. Liu Chia Yung speelt een van de broers en zijn rol beperkt zich hoofdzakelijk tot aanwezig zijn en wat knokken. Verder zijn er nog vele andere Hongkong acteurs te zien op dezelfde wijze.

Het horror gedeelte is niet echt eng te noemen. Helemaal als je het naast de films uit deze tijd gaat leggen. Er komen wat geschminkte mensen uit de grond en deze lopen wat moeizaam rond. De vampiers zijn eerder beschamend om naar te kijken dan iets anders. Wat de gedachte achter de manier van opmaken geweest is valt alleen maar naar te raden. Één ding is echter zeker: goed ziet het er niet uit. Aan opbouw van spanning wordt ook niet echt gedaan en er wordt slecht met slow motion gewerkt. Om het toch nog vermakelijk te maken zijn er een aantal blote dames tegenaan gegooid. Totaal onfunctioneel maar wel trouw aan de jaren zeventig stijl!

Niemand minder dan het super duo Tong Gai en Liu Chia Liang werden er opgezet om de gevechten zo strak mogelijk te maken. Dit is goed gelukt en David Chiang presteert verrassend goed. De combinatie van verschillende soorten wapens is ook bijzonder goed gekozen. Dit is dus ook duidelijk bedoeld als een promotie voor kung fu en daarom zo compleet mogelijk gemaakt.

Ondanks dat de 'The legend of the seven golden vampires' qua verhaal niet zo heel erg veel voorstelt is het toch een bijzonder vermakelijke film. Het goede van de kung fu film word gemengd met matige horror. Dit levert een fris resultaat op wat intrigeert en leuk is om naar te kijken. Er word een ruime variatie getoond aan kung fu wapens. Helaas hadden er best meer gevechten in gemogen maar door de combinatie met horror moesten er concessies gedaan worden. De gebruikelijk Shaw flair is op en top aanwezig en de westerse acteurs Peter Cushing en Julie Ege maken dit compleet. Wil je Shaw, maar toch net even anders dan is 'The legend of the seven golden vampires' een goede keuze!

Copyright kungfufilms.nl (2009)

 

Drager DVD (reg 2)  
Beeld kwaliteit Goed (2.40:1)
Geluid kwaliteit Goed (mono)
Ondertiteling Nederlands, Engels, Frans, Duits
Taal Engels, Duits of Frans
Uitgever Living colour entertainment
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.