home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

 Roving swordsman (1983)

Daai Hap Sam Sing Dut, Da Xia Shen Sheng Yi

Acteurs Ti Lung EXTRA'S 
Ching Lee - n.v.t.
Ching Hoi Wai -
Ku Feng -
Ku Kuan Chung -
Regisseur Chu Yuan -
Speelduur 83 min -
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Na een afwezigheid van honderd jaar is de, eens regerende Murang clan, terug. De enige nog levende uit de familie lijn is Murang Gunfan (Ching Hoi Wai). Samen met Chameleon (Ku Feng), haar persoonlijke adviseur, probeert ze haar clan weer in ere te herstellen. Om dit te bereiken doen ze een poging om een speciaal wapenhandboek in handen te krijgen. Hiermee kunnen ze vuurwapens maken om zo op een makkelijke manier alle competitie van het veld te vegen. Een van de weinige die het handboek ooit zag was Dugu Ngan (Ku Kuan Chung). Om deze reden roept de Murang clan zijn hulp. Hij is namelijk een van de weinige die het boek zou kunnen identificeren. Het plan is bijzonder goed uitgedacht en voor alles is wel iets bedacht. Omdat ze weten dat de eigenaar het boek nooit zomaar zou laten stelen hebben ze een ander plan. Op slinkse wijze ontvoeren ze zijn dochter (Ching Lee) en vragen het boek als losgeld. Er is alleen een ding wat ze bij de gehele planning over het hoofd gezien hebben, Shen Sheng Yi (Ti Lung). Deze geraffineerde vechter staat bekend om zijn scherpzinnigheid en probleem oplossend vermogen. Toch lukt het de Murang Clan de dochter te ontvoeren. Ver komen ze alleen niet met haar want Shen Sheng weet haar op vergelijkbare wijze terug te halen. Nu blijft er alleen een probleem over Shen Sheng en zijn clan. Ze zitten midden in vijandig gebied en het lijkt onmogelijk ongemerkt weg te komen. Toch wagen ze het er maar op, de groep wordt in tweeŽn gesplitst en ze gaan op weg. Niet veel later lopen beide groepen in de val en blijkt dat Murang Gunfan een waardig tegenstander voor Shen Sheng is. Ze doorzag zijn plan om de vrouw te beschermen en weet haar wederom te ontvoeren. Het lijkt er op dat er niets anders op zit dan het boek te overhandigen om haar terug te krijgen. De voorbereidingen worden hiervoor getroffen maar Shen Sheng blijft tot het laatste moment puzzelen om tot een oplossing te komen.

Na bijna twintig jaar aan de top te hebben gestaan loopt de triomfentocht van de Shaw studio's in 1983 langzaam op zijn einde. In de loop der jaren heeft de studio naast ervaring ook nog eens een enorm terrein met sets vergaard. Hierop bevinden zich de meest fantastische en uiteenlopende gebouwen, bossen en bergen. Chu Yuan, een van de beste regisseurs als het op Wu xia films aankomt, zorgde ook bij 'The roving swordsman' voor de regie. En een ding is zeker, visueel gezien kan het niet beter worden dan dit. Ieder stukje van de sets wordt optimaal benut door middel van rijdend camerawerk en bijzondere camera posities. De sfeer is erg mystiek en dit wordt nog eens versterkt door het vele gebruik van rook en de prachtige kleding. Om het allemaal nog wat beter te maken worden er diverse delen van deze sets doormiddel van explosieven opgeblazen. Alleen de film heeft een nogal opvallend minpunt. Het verhaal is namelijk niet zoals je verwacht van iemand als Chu Yuan. Normaal krijgen we een goed uitgewerkt verhaal dat vol met plotwendingen zit voorgeschoteld. Alleen dit keer komen we niet verder dan het getouwtrek tussen de twee clans. De een probeert de dame te beschermen en de ander te ontvoeren. Dit werkt goed bij de eerste poging, maar als het daarna wat dunnetjes overgedaan wordt lijkt het een beetje te veel van het goede. Het is dus ook zo dat na vijftig minuten het verhaal op lijkt te zijn en we bij het eindgevecht belanden. Het knappe hiervan is dat deze confrontatie toch zeker nog dertig minuten gerekt wordt. Ti Lung beland hierbij in een 'Enter the dragon' achtige spiegeldoolhof. Niet echt origineel, maar wel verrassend en vermakelijk. Door de ervaring van de studio's ziet dit alles er natuurlijk super uit en kunnen we ons vergapen aan vele prachtige gevechten. En deze zijn voldoende aanwezig in 'The roving swordsman'. Hoofdzakelijk massale gevechten waarin een grote variatie aan wapens gebruikt worden. Bijna iedereen draagt wijde kleding hierdoor wordt verhuld dat er maar weinig mensen echt een martial arts achtergrond hebben. Tong Gaai die voor heel veel Wu xia film de choreografie deed was ook bij deze productie de verantwoordelijke. Het werk wat hij aflevert zal niet de echte kung fu liefhebber bekoren, maar is voor dit genre meer dan voldoende. Zoals altijd springt Ku Feng met zijn doordringende verschijning erg in het oog. De lange witte pruik en baard in combinatie met zijn zwart witte kleding spreekt erg tot de verbeelding. Opvallend is dat hij voor zijn doen veel aan het vechten is. Maar dat kan ook niet echt anders want de film bestaat er voor het grootste deel uit. De enige conclusie die we hier uit kunnen trekken is dat 'The roving swordsman' nog even een snelle manier was om geld te verdienen. De middelen om er toch wat moois van te maken waren natuurlijk al ruim aanwezig en zijn optimaal benut. Voor een Wu xia film dus geen hoogstandje qua verhaal, maar visueel wel erg aantrekkelijk.

Copyright kungfufilms.nl (2005)

 

Drager VCD
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (mono)
Ondertiteling Engels / Chinees
Taal Mandarin
Uitgever Celestial pictures
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.