home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Shaolin mantis (1978)

Tong Long, Tang Lang, Deadly Mantis, Deadly Shaolin Mantis

Acteurs David Chiang EXTRA'S 
Liu Chia Yung - behind the scene photo's
Lily Li - Color stills
Huang Hsing Hsiu - Original poster
Wilson Tong - Trailer
Regisseur Liu Chia Liang - Other releases
Speelduur 96 min - Contemporary styles of kung fu: Shaolin
Prod. maatschappij Shaw brothers - Production notes

 

De Keizer van de Ching dynastie roept een van zijn raadsheren bij zich voor een gesprek. De keizer vraagt of deze zijn zoon mee wil nemen, maar verteld niet waarom. Na een aantal vragen wordt de raadsheer weg gestuurd en blijf tzijn zoon, Wei Fung (David Chiang) bij de keizer achter. Om Wei Fung te testen nodigt de keizer twee vechters uit. Een uit Shaolin en een uit MongoliŽ. Het kost wat moeite maar Wei fung weet beide heren te verslaan. Deze overwinning stemt de keizer goed en Wei Fung wordt op een speciale missie gestuurd. Er is namelijk groot vermoeden dat bij de familie Chien de basis van het verzet tegen de Ching ligt. Het is de bedoeling dat Wei Fung dit gaat onderzoeken en zo het volledige verzet oprolt. De keerzijde is alleen wel dat mocht hij zijn missie niet volbrengen zijn familie het zal bezuren. Het is zelfs zo erg dat na een jaar zijn gehele familie ten dood gebracht zal worden als hij niet succesvol is. Vol goede moed begint Wei Fung aan zijn missie en vindt een mogelijkheid tot het infiltreren van de familie via Chi Chi (Huang Hsing Hsiu), de jongste van de familie. Chi Chi is een nogal eigenwijze dame die de ene na de andere leraar het leven zuur maakt. Dit is natuurlijk een mooie ingang voor Wei Fung gezien zijn literaire achtergrond. Hij wordt aangenomen als leraar en merkt al snel dat het immens grote huis vergelijkbaar is met een fort. Ongemerkt binnen dringen is bijna onmogelijk. Ieder deel wordt individueel bewaakt  door iemand uit de familie. De tijd verstrijkt en langzaam maar zeker merkt Wei Fung dat hij gevoelens krijgt voor de losbollige Chi Chi. Het gevoel is wederzijds, maar nog voor ze het aan haar familie kan vertellen wordt Wei Fung er van verdacht een spion te zijn. Om hem te redden van de dood moet ze met hem trouwen. De keerzijde hiervan is wel dat Wei Fung onder geen beding het huis van de familie Chien mag verlaten. De bruiloft vindt plaats en niet veel later begint Wei Fung zich toch wel zorgen om zijn familie te maken. Hij is al meer dan zes maanden weg en hij weet dat ze nu zeker in de gevangenis moeten zitten. Hij besluit samen met Chi Chi het huis van de famillie Chien te verlaten. Helaas laten ze het bruidspaar niet zo makkelijk gaan en er ontstaat een verschrikkelijke strijd.

Bij het zien van de naam van David Chiang als hoofdrolspeler verwacht je niet meteen een film vol met geweldige gevechten. David Chiang is meer een acteur dan een martial artist en zijn films waarin hij verbluffend uit de verf komt tijdens de gevechten zijn op ťťn hand te tellen. 'Shaolin mantis' is een van deze films. Natuurlijk is de meester Liu Chia Liang degene die we hier voor mogen bedanken. Hij was verantwoordelijk voor de regie en de choreografie en dit is duidelijk te merken. De gevechten bevatten weinig acrobatiek maar blinken absoluut uit in variŽteit van wapen gebruik en techniek. Alles is wat aan de trage kant (lees niet versneld) en hierdoor zijn de bewegingen goed te volgen. David Chiang levert dus absoluut goed werk af maar is samen met Huang Hsing Hsiu toch de minst vaardige van de gehele cast. Opvallend is wel dat deze beide acteurs de film wel dragen op het acteer vlak. Dit gaat ze zeker goed af en er is absoluut een prachtige chemie tussen beide acteurs aanwezig. Het enige jammeren is dat het ontstaan van de relatie niet helemaal duidelijk weergegeven wordt. Dit is een min puntje die wel de regisseur aangerekend moet worden. Dit is natuurlijk wel overkomelijk het gaat hier tenslotte om een kung fu film en niet om een liefdes verhaal. Met de gevechten zit het dus wel goed en vooral Wilson Tong en Liu Chia Yung stelen de show. Wilson Tong doet dit met een Tai-too (kleine hellebaard) die hij behendig alle kanten op zwaait. Een genot om naar te kijken en zeker het bestuderen waard. Maar het beste wordt natuurlijk voor het laatste bewaard. Liu Chia Yung die bewapend met een lange pijp meesterlijk zijn kunnen laat zien. Het zal geen geheim zijn dat dit tegenover David Chiang is die de Mantis stijl gebruikt. Dit alles is prachtig in elkaar gezet. Mooi camera werk wordt afgewisseld met een verassend schaduw spel. Dit zelfde schaduwspel is ook in de intro van de film te zien waarin David Chiang een kleine demonstratie geeft van de Mantis stijl. Een kleine waarschuwing kan zijn dat de Mantis stijl niet heel erg overdreven aanwezig is. Er is een korte training en het eindgevecht. Hierin gebruikt David Chiang de stijl niet erg veel. Het verhaal is eveneens erg opvallend te noemen. Normaal is het zo dat de hoofdrolspeler van het verhaal zich verzet tegen de Ching. In 'Shaolin mantis' behoort hij dus bij ,wat normaal slecht is, de Ching. Dit geeft een tegenstrijdig gevoel aangezien je opeens partij voor de slechte moet kiezen. Toch weet het verhaal uiteindelijk verassend uit de hoek te komen. 'Shaolin mantis' is dus absoluut de moeite waard op alle fronten. Zowel het verhaal als de gevechten zijn erg vermakelijk. Dit is dus zeker een aanrader voor iedereen en helemaal voor hen die hun kung fu films graag een beetje serieus zien.  

Copyright kungfufilms.nl (2004)

Extra's
Het is al weer een tijdje geleden dat er een nieuwe extra op een celestial Shaw brothers dvd zat. Maar op deze 'Shaolin mantis' dvd is er dan eindelijk weer een aanwezig. Liu Chia Hui is onze gast heer en neemt ons mee naar de Shaolin tempel. In vijftien minuten krijgen we uitleg over de diverse stijlen die het Shaolin kung fu rijk is. In dit alles word hij bijgestaan door een aantal monniken die de uitleg met diverse bewegingen onderbouwen. Verder zijn er op deze disk de standaard extra's aanwezig zoals de bekende foto galerie met 'behind the scene's' foto's en film stills. En natuurlijk ontbreken de biografieŽn en de trailers niet.

 

Drager dvd (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital)
Ondertiteling Traditional Chinese, English, Bahasa Malaysia
Taal Madarin
Uitgever Celestial pictures
Waardering          8,5/10

Terug naar het overzicht.