home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


 Super dragon (1982)

Fung Hei Wan Yung Dau Kwong Lung, Feng Qi Yun Yong Dou Kuang Long, Furious Slaughter

Acteurs John Chang EXTRA'S 
Yueh Hua - n.v.t.
Cliff lok -
Polly Shan Kuan -
Phillip Ko -
Regisseur Chang Chung -
Speelduur 87 min -
Prod. maatschappij -

 

Het zijn rumoerige tijden in China en de criminaliteit viert hoogtij. Steeds vaker worden er beveiligde waardetransporten overvallen, met alle gevolgen van dien. Eén van de leiders van een beveiligingsbedrijf vat het plan op om de krachten van de bedrijven te bundelen. Op deze manier hopen ze een stuk meer macht te krijgen en de veiligheid van de transporten te vergroten. Ondanks dat iedereen het een goed plan vindt gaat het de eerste keer al mis. De konvooi wordt overvallen door Dinny (Cliff Lok), een kruimel dief met een goed hart. Gelukkig weten ze hem te achter halen als hij de buit aan het verkopen is. Iedereen is toch wel nieuwsgierig hoe Dinny aan de informatie is gekomen over hoe ze de waar zouden vervoeren.  Het is namelijk niet standaard dat ze waardevolle spullen in de stok van hun vlag verstoppen. Dinny wist precies wat hij moest hebben en als ze hier naar vragen krijgen ze een simpel antwoord. Hij kreeg namelijk een tip van een vreemde die hij voor de lol opvolgde. Voor de mannen van de verenigde beveiligingsbedrijven is het wel duidelijk dat ze een verrader in hun midden hebben. Ze hebben alleen geen idee wie dit zou moeten zijn en door de druk van het werk besluiten ze gewoon verder te gaan. Dinny sluit zich bij hen aan omdat hij gedwongen wordt door de leiders van de verenigde bedrijven. Samen met Ting (John Chang) gaat hij op pad om de dood van een vijftal personeelsleden te onderzoeken. Ondertussen wordt het konvooi wederom overvallen, echter dit keer pakt het iets minder fortuinlijk uit dan voorheen. Bijna iedereen vindt de dood en één van hun leiders, Kwee (Yuen Hua) wordt bedolven onder een grote laag stenen. Ongeveer tegelijkertijd komt Dinny samen met Ting aan op de plek waar de mannen vermoord zijn. In een van de kisten vinden ze een briefje wat geschreven is met het handschrift van Ting. Dit is iets wat onmogelijk is want Ting zegt dat hij het dat briefje nooit geschreven heeft. Maar echt de tijd om hier over na te denken krijgen ze niet. Ze worden namelijk aangevallen door een extreem sterke gemaskerde man. Ternauwernood weten ze de aanval te weren. Toch krijgen ze sterk het idee dat de gemaskerde man meer weet over de vreemde gebeurtenissen.

Met een cast, die hoofdzakelijk uit Shaw brothers acteurs bestaat, zou een individueel geproduceerde Wu xia film toch een succesvol resultaat moeten opleveren. Voeg hier een verhaal geschreven door de meesterlijke Ku Lung aan toe en het zou helemaal niet meer stuk moeten gaan. Ik moet zeggen dat regisseur Chang Chung, die meer films op zijn naam heeft staan voor de schermen, het er helemaal niet slecht van afbrengt. De gevaren loeren meestal in het over de top laten gaan van de bovennatuurlijke krachten en het risico de controle te verliezen over het verhaal. Het eerste is totaal niet aan de orde. De gevechten zijn puur kung fu met een goede balans tussen gewapend en ongewapend gevechten. Het is alleen wel opvallend dat de kwaliteit hiervan niet de gehele film even constant is. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de kwaliteiten van de acteurs op vechtsport gebied. Het aantal acteurs is vrij groot en tegen het einde komen we pas bij de echte vechters aan. Cliff Lok mag dan wel een ervaren vechter zijn maar als film vechter mist hij iets aan stijl. Gewoon dat beetje overdreven strakheid. Degene die absoluut de show steel is Phillip Ko. Hij vecht even in het begin en komt aan het einde terug in het slot gevecht. Dit is een vijftien minuten durend massagevecht waarin wapens en vuist er flink op los vliegen. Polly Shan Kwan speelt een bijrol die niet super belangrijk is, maar wel goed genoeg voor meerdere gevechten. Een pittige dame die flink wat kracht en techniek in huis heeft en dit nog weet te gebruiken ook. Het verhaal bouwt goed op en heeft de, voor Wu Xia bekende plotwendingen en verassingen. De gehele film wordt het mysterie goed vastgehouden om pas op het laatste moment vrij gegeven te worden. En dit is toch wel bijzonder te noemen. Vaak worden we in dit genre al vrij vroeg in de film geconfronteerd met de ware identiteit van de slechterik. Er zitten ook diverse sub plots in de film verwerkt. Korte verhalen die op de één of andere manier met de hoofdverhaal lijn verbonden zijn. Dit maakt het kijken van de film een boeiende ervaring. Het is opvallend dat de er meerdere malen gebruik gemaakt wordt van indoor sets. Bijna de gehele film is buiten op locatie gefilmd, met uitzondering van drie of vier scènes. Deze hebben helaas niet dezelfde kracht als de Shaw brother sets, maar komen wel in de buurt. Ondanks dat dit een individueel geprocedeerde Wu xia film is, valt de film niet tegen. Helaas zal de film de echte kung fu fans niet geheel een tevreden gevoel kunnen geven. Maar de vele top acteurs die samen een boeiend verhaal neer weten te zetten is wat mij betreft net zo veel waard.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Redelijk (fullscreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.