home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Dragon lord (1982)

Lung Siu Yau, Long Shao Ye, Young Master in Love

Acteurs Jackie Chan EXTRA'S 
Mars - Fully animated Themed menu's
Whang in Shik - Feature length audio with Bey Logan 
Suet Lee - Trailer archive (new & original trailer)
Tin Fung - Interview's  with Mars, Whang In Shik & Louis Sit
Regisseur Jackie Chan - New releases
Speelduur 92 min
Productie maatschappij Golden harvest -

 

Dragon (Jackie Chan) is de zoon van een rijke vader. Het leven neemt hij niet zo serieus, want waarom zou je je druk maken over ingewikkelde dingen. De lessen die hij van zijn privé leraar krijgt ontloopt hij structureel. Doordat het voltallige personeel niet wil dat zijn vader boos wordt zorgt iedereen ervoor dat het lijkt alsof Dragon altijd in de boeken zit. In werkelijkheid is hij altijd op stap met zijn beste vriend Chen (Mars). Waar het ook maar mogelijk is halen ze streken uit en denken vaak niet na over de gevolgen. Eigenlijk lijdt Dragon een heel zorgeloos leven en is het liefst samen met zijn vrienden aan het sporten. Onder sporten verstaan hij niet de dure kung fu lessen die zijn vader voor hem geregeld heeft, want dit is hem te veel werk. De twee vrienden worden beide verliefd op een meisje dat in een dorp verder op woont. Hierdoor ontstaat een onderlinge strijd, maar het zouden geen vrienden zijn als ze er samen niet uit konden komen. Tijdens de diverse versierpogingen die volgen loopt Dragon keer op keer tegen een bende kunstsmokkelaars aan. Telkens weet hij weg te komen zonder kleerscheuren tot er in hun tempel een man mishandeld wordt. Om zich te bewijzen voor zijn toekomstige vriendin springt Dragon ertussen. Nu blijkt dat zijn vaardigheid op het gebied van kung fu niet voldoende is. Helaas is het te laat, want door zijn reddingsactie raakt hij betrokken bij een meningsverschil onder de bendeleden en komt de grote baas (Wang In Shik) persoonlijk verhaal bij hem halen.

De overstap van Jackie Chan van het old skool kung fu genre naar films die meer om de actie en humor draaien…Weinig echte kung fu gevechten dus. Maar wat we er voor terug krijgen is werkelijk briljant. Hoofdzakelijk bestaan de actie scènes uit groepssporten. De opening bestaat uit een soort rugby waarbij vier team strijden om een bal. Deze bal moet in een zak, die zich op een eigen hoek van het veld bevindt, gedaan worden. Maar eerst moet de bal gepakt worden en deze bevindt zich op een toren van bamboe. Het resultaat is werkelijk fantastisch. Waarschijnlijk heeft deze opname de meeste verwondingen in de Hongkong film geschiedenis gezorgd. Want wat omhoog gaat moet ook weer naar beneden en ongeveer zestig man op een bamboetoren gaat niet lukken. De valpartijen door de hele film heen zijn kei- en keihard. Bijna alles is zonder bescherming en dit zorgt er voor dat deze film de voorloper van het MTV programma ‘Jackass’ had kunnen zijn. De tweede wedstrijd vindt plaats op een handbalveld waar een spelletje ‘Shuttlebal’ gespeeld wordt. Een bijzonder spel waarbij twee teams een shuttleachtige bal in het doel van de tegenstander moet schieten. Omdat de Shuttle de grond niet mag raken zorgt dit voor de meest uitzonderlijk capriolen. Regelmatig zal je met open mond zitten kijken naar de choreografie en de bijzondere vaardigheid van de spelers. Het doet een beetje denken aan ‘Shaolin soccer’, maar dan zonder computer effecten. De basis voor het verhaal bestond alleen uit de opbloeiende liefde en de confrontatie met de smokkelaar; er was dus totaal geen script aanwezig. De gecreëerde komische situaties en de extreme actie scènes maken het matige verhaal meer dan goed. Dragon, het karakter wat Jackie Chan neerzet, heeft nooit de tijd genomen om zijn vaardigheid in kung fu te ontwikkelen. Maar door zijn atletische instelling weet hij zich aardig te redden in een gevecht. Iets wat hij hard nodig heeft, want als hij het laatste gevecht levert tegen Wang In Shik verslaat hij hem zonder al te veel kung fu te gebruiken. Jackie Chan springt, rent, gooit en valt zoals nooit tevoren. Hij weet zijn tegenstander te verslaan door zijn doorzettingsvermogen. Deze laatste scène gebruik ik zelf altijd wanneer ik iemand wil laten zien wat er zo geweldig is aan Hongkong films. Dit zou genoeg moeten zeggen en iedereen die ‘Dragon lord’ nog niet gezien heeft zou dit snel moeten doen. Dit is namelijk een film waar duidelijk veel tijd in zit en niet te vergelijken is met iets anders wat je ooit van Jackie Chan zag; verplicht kijken dus.    

Copyright kungfufilms.nl (2003)

Extra's

Als extra’s zijn er drie interviews aanwezig en audio commentaar van Bey Logan. Zoals altijd is Bey Logan erg informatief, maar het meest interessants zijn de drie interviews. Alle drie gaan ze bijna alleen over het filmen van ‘Dragon lord’ en dit geeft een goed beeld van hoe het er ongeveer aan toegegaan moet zijn. Helaas geen behind-the-scenes beelden, maar met een beetje fantasie kan je dit er wel bij bedenken.

 

Drager dvd (reg 2)
Beeld kwaliteit Goed (16:9) 
Geluid kwaliteit Goed (dolby digital)
Ondertiteling Nederlands
Taal Cantonese / Engels
Uitgever Hongkong legends
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief