home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Snake fist of a Buddhist dragon (1981)

 

Acteurs Martial Lee EXTRA'S 
King Lee - Original trailer
Debbie Lam -
Peter Ng -
Kam Kong -
Regisseur Joseph Lai -
Speelduur 86 min -
Prod. maatschappij -

 

Al meer dan twintig jaar is de macht in China in handen van de Manchu's. Toch zijn er al die jaren al verzetstrijders die dapper proberen China weer in eigen handen te krijgen. Eagle Cheung is een van de directe familieleden van de huidige keizer. Zelf droomt hij van macht en roem en probeert dit te vergaren door continue op de Shaolin monniken te jagen. Onder hem staan vier meedogenloze moordenaars die dit soort klussen voor hem opknappen. Iemand met het zelfde streven als Eagle Cheung is Wong. Hij is generaal in het leger van de Manchu's en probeert koste wat het kost hoger op te komen. Zijn strijd concentreert zich tegen hoofdzakelijk op de Wu Dong clan. Als hij op zoek is naar een lijst met namen ontvoert hij Pearl. Naar zeggen zou zij de lijst bij zich moeten dragen, maar gelukkig weet ze hem nog net weg te gooien. He Tak, haar broer vindt deze lijst en weet dat deze naar een van vier afgezonderde Shaolin monniken moet. Helaas komt hij bij alle vier te laar want de mannen van Eagle Cheung zijn hem voor geweest. Ontreddert begeeft hij zich naar de Shaolin tempel waar hij Dragon ontmoet. Deze jonge Shaolin monnik raakt meteen bevriend met hem en samen wisselen ze technieken uit. Via Eagle Cheung krijgt He Tak te horen dat Pearl zich bij Wong bevind. Hij twijfelt geen moment en gaat naar zijn huis. S'nachts sluipt hij naar binnen en zonder dat Wong het merkt scheert hij in zijn slaap zijn haar af. Vervolgens bevrijdt hij Pearl en keert terug naar Dragon. Wong is woedend als hij de volgende morgen wakker wordt en ontdekt wat er gebeurt is. Omdat hij toch wel inziet dat hij tegenover een erg slimme vijand staat besluit hij zijn krachten te bundelen met Eagle Cheung. Samen willen ze voor eens en voor altijd een eind maken aan de verzetsstrijders en Shaolin en Wu dong elimineren. Alleen er blijkt voor Eagle Cheung meer op het spel te staan dan hij direct aan Wong verteld.

Een film van Koreaanse bodem die door IFD films uitgebracht werd in 1981. Zoals de meeste wel weten staat IFD er om bekend van meerdere films één te maken of andere rare streken uit te halen. Nu is dit bij 'Snake fist of a Buddhist dragon' ook aan de hand. De originele film duurt ongeveer vijfenzeventig minuten en hieraan werd een ongeveer een kwartier ander materiaal toegevoegd. Het gaat hierom vechtscènes uit redelijk onbekende Hongkong films. Nu moet ik zeggen dat ze op aardig subtiele wijze toegevoegd zijn. De scènes zijn in het geheel aanwezig en geschieden allemaal in een terugblik. Normaal zou de originele film op dit moment gewoon door gegaan zijn, maar nu krijgen we dus een gevecht te zien. En het zijn allemaal nog mooie gevechten ook. Bekende acteurs als Kam Kong en Lung Fei mogen dus even laten zien wat ze kunnen. In al deze toegevoegde gevechten gaat het om de bekende Hongkong stijl van choreograferen. In de rest van de film ligt de stijl van vechten dicht tegen het moderne Wu Shu aan. Eigenlijk doet het geheel aan als een film die in de volksrepubliek van China gemaakt is. Alles ziet er goed verzorgd uit en we krijgen mooie trainingscènes te zien. Hierin lopen de hoofdrolspelers diverse vorms. Zwaard en kiem spelen hierin een belangrijke rol. Helaas zijn deze scènes niet echt van lange duur. Ondanks dit krijgen we toch bijzondere dingen te zien. Mooie vuistgevechten in het midden van de film, maar tegen het einde wordt het wat massaler en gaat dit enigszins verloren. Hier maken de klemmen en stoten plaats voor wat meer fantasie. Er wordt dus af en toe gebruik gemaakt van wat touwtjes waarmee de acteurs de lucht in getrokken worden. Echt subtiel is dit niet gedaan, maar wel op een bijzonder originele manier. Erg veel humor zit er niet in de film. Er is maar één gevecht wat niet serieus bedoeld is. Ondanks dat dit behoorlijk flauw is valt er toch nog wel om te lachen. Het houdt ook niet te lang aan dus het blijft bij een welkome onderbreking. Wat gevechten betreft weet 'Snake fist of a Buddhist dragon' dus zeker te vermaken. Het verhaal is echter waar het fout gaat. Of liever gezegd in het overzicht hierin. Op zich is er wel een redelijk verhaal aanwezig, maar de manier waarop het gebracht wordt is geen touw aan vast te knopen. Pas in het laatste half uur wordt het een beetje duidelijk wat er aan de hand is. Daarvoor gebeurd er van alles waar niet echt een logica in terug te vinden is. Wat presentatie betreft ziet alles er verzorgt uit. De acteurs zijn mooi aangekleed en er is op mooie locaties gefilmd. Oude huizen, bossen en bergen passeren de revue en voegen veel toe aan de sfeer van het geheel. Voor diegene die van mooie Wu Shu vorms houdt is deze film het aanschaffen zeker waard. Maar als je op zoek bent naar een duidelijk verhaal en personages die erg tot de verbeelding spreken kan je hem beter laten liggen. 

Copyright kungfufilms.nl (2005)

 

Drager DVD
Beeld kwaliteit Redelijk (fullscreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          7/10 Met dank aan de Boudisque

Terug naar het overzicht.