home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Shaolin Prince (1982)

Siu Lam Chuen Yan, Shao Lin Chuan Ren, Iron Fingers of Death, Death Mask of the Ninja

Acteurs Ti Lung EXTRA'S 
Derek Yee - Behind the scene photo's
Jason Pai Piao - Trailer
Ku Feng - Other releases
Lee Hoi San - Color stills
Regisseur Tang Chia - Original poster
Speelduur 89 min - Production notes
Prod. maatschappij Shaw brothers - Biography & selected filmograpy

 

Tijdens een brute overname van de troon doodt de keizer zichzelf om zijn zoons te laten ontsnappen. Beide jongens zijn nog geen drie jaar oud en worden door keizerlijke garde in veiligheid gebracht. Eťn kind (Derek Yee) weten ze, zoals gepland, onder te brengen bij een van de ministers (Ku Feng). De ander (Ti Lung) gaat het iets minder voorspoedig af en deze belandt samen met zijn redder voor de poorten van de Shaolin tempel. Althans dat was de bedoeling, want hij is eigenlijk aangekomen bij een afgelegen bijgebouw waar drie verbannen monniken wonen. Deze drie zijn verplicht hier voor straf nog zeker twintig jaar te blijven. Ondanks dat ze geen voet buiten deze tempel mogen zetten weten ze toch de jonge prins te redden. Samen met het keizerlijk zegel nemen ze de jongen op om hem groot te brengen. De drie monniken zijn niet de intelligentste en weten niet dat het hier om de zoon van de keizer gaat. Ze besluiten hem hun kung fu te leren zodat het ooit een sterke man mag worden. Op speelse wijze leert de jongen alles wat ze weten. Ondertussen krijgt zijn jongere broer les in zwaardvechten van de minister. Ze proberen hem zoveel mogelijk te leren zodat hij de troon terug kan claimen. Het enige wat hij mist is een goede ademhaling techniek en dit is iets wat de minister hem niet kan leren. Met deze reden wordt hij naar Shaolin gestuurd om daar het boek over deze techniek te halen. Maar zelf op deze heilige plek heeft de oom van de huidige keizer (Jason Pai Piao), de man die achter het afzetten van de keizer zat, zijn mensen. Langzaam maar zeker beginnen deze te vermoeden dat deze Shaolin monnik wel eens een van de zonen van de keizer zou kunnen zijn. Als de tweede zoon zich hier dan ook nog eens meldt om te vragen naar het speciale boek lijkt het voor hem duidelijk te zijn. Hij zorgt er voor dat zijn mannen de gehele Shaolin tempel tegen de twee prinsen op zet, iets wat het er voor hun niet makkelijker op maakt.

Wat mij betreft een nogal opvallende film. Het gebeurt namelijk niet iedere dag dat je Ti Lung in een kung fu komedie zal aantreffen. Maar ondanks dat het voor hem niet de gebruikelijke kost is gaat het hem erg goed af. Dit komt waarschijnlijk ook door de combinatie van Shaolin en Wu xia. Deze twee verschillende stijlen van films worden namelijk ook op voortreffelijke wijze samen gesmolten. Het verhaal is wat simpel en zeker al meerdere malen gedaan, maar de presentatie laat niks te wensen over. De sets en kleding zijn werkelijk voortreffelijk en het verhaal vordert lekker soepel. Er zijn alleen een paar puntjes waardoor de puristen onder ons de film zullen afkeuren. Er wordt namelijk nogal wat gebruik gemaakt van de bekende touwtjes en het versnellen van de gevechten. Wat mij betreft komt dit niet storend over omdat het bij de sfeer van de film past. Er wordt ook niet heel erg overdreven hoog gesprongen en de situaties die gecreŽerd worden zijn erg grappig op zijn tijd. Een ander punt is de humor die door de film verweven zit. Dit wordt hoofdzakelijk gedaan door de drie verbannen monniken en een klein beetje door Ti Lung. Het niveau in deze grappen is niet erg hoog, maar als de drie opeens op pogo sticks aan een gevecht beginnen wordt het toch wel even lachen. Verder bestaan de gevechten hoofdzakelijk uit gewapende confrontaties. De variatie hierin is nogal groot en origineel. Zo hanteert Kong Do een vlammend zwaard wat ook de nodige explosies tot gevolg heeft. Lee Hoi San is een van de weinige die met zijn vuisten vecht en hiernaast ook nog een speciaal wapen hanteert. Het gaat hier om twee aan elkaar geklonken zwaarden met een halve maan boven het handvat. Maar de overtreffende trap op dit alles is Jason Pai Piao. Niet alleen ziet hij er voortreffelijk uit met zijn witte pruik, maar zijn wapen; een handschoen met twee ijzeren vingers, lijkt onverslaanbaar. Overal en in alles worden gaten geprikt of het een lieve lust is. Het eindgevecht waarin zijn draagstoel wel hele bijzondere functie blijkt te hebben is er een die je niet mag missen. Een absoluut geslaagd regie debuut van choreograaf Tang Chia waarin hij van diverse vrienden hulp kreeg tijdens het maken. Want zowel Chu Yuan als Liu Chia liang adviseerde hem tijdens het filmen.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager DVD (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (dolby digital)
Ondertiteling Chinese / English
Taal Mandarin / Cantonese
Uitgever Celestial pictures
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.