home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Brigitte Lin Ching-Hsia

Lin Chin Hsia, Venus Lin, Lam Ching Ha, Lin Qing Xia

Geboorte datum: 23-11-1956

Geboren in het zuiden van Taiwan en nadat ze haar school afgemaakt had, werd ze ontdekt door een regisseur in 1973. Deze ontdekking had ze te danken aan het feit dat ze met een vriend mee was die auditie moest doen. Eigenlijk had ze helmaal niet de ambitie om actrice te worden, maar voor dat ze het wist speelde ze een rol in 'Outside the window'. Al snel was ze een grote ster in Taiwan en speelde meestal de zelfde typetjes. In 1980 ging ze naar Amerika om een kunst opleiding te volgen, maar al snel was ze terug en speelde o.a. in 'The seven foxes' en het wazige 'Fantasy mission force'. Samen met Yuen Biao en Sammo Hung acteerde ze in het succesvolle 'Zu: warriors from the magic moutain', waarin ze een bijzonder gedenkwaardige prestatie leverde. In haar rol in 'Police story 2' liet Brigitte Lin zien wat ze in huis had als het op actie aan kwam. In deze film onderging ze een aantal gevaarlijke stunts. Je kan dus met zekerheid zeggen dat Brigitte Lin een absolute allround actrice is. Pas in de jaren negentig kwam haar grote doorbraak bij het westerse publiek toen ze een rol speelde tegen over Jet Li in het spectaculaire 'Swordsman 2'. 'New dragon gate inn' volgde en met haar stoere zwijgzame uitstraling betoverde ze vele filmkijkers. Maar haar meest opvallende verschijning was wel in 'the bride with wide hair', met blonde pruik en wit gezicht zetten ze een van beste heksen uit de Hongkong film geschiedenis neer. Helaas was ze in de liefde minder succesvolle maar na diverse mislukte relaties met o.a Jackie Chan, Wang Yu en Chung Hwa trok ze zich na het filmen van het fenomenale 'Chungking express' terug uit de film business. Dit alles om te trouwen met een multimiljonair. Samen met kreeg ze een dochter. Al met al een bijzonder indrukwekkende actrice die elke rol tot een succes kan maken. Laten we hopen dat ze ooit weer een film zal maken.

 

Geselecteerde films:

Fantasy Mission Force (1983) 

Zu: The Warriors from the Magic Mountain (1983) 

Police Story (1985) 

Swordsman 2 (1991)

New dragon gate Inn (1992) 

Bride With White Hair, The (1993)

Bride With White Hair 2, The (1993) 

East Is Red, The (1993)

Maidens of Heavenly Mountains, The (1994) 

Chungking Express (1994)

Three Swordsmen, The (1994)

Ashes of Time (1994)

Ashes of time redux (2008)

New dragon gate inn

Chungking express

Bride with wide hair

Night orchid

Terug naar het overzicht.