home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Chinatown kid (1977)

Tong Yan Gaai Siu Ji, Tang Ren Jie Xiao Zi

Acteurs Fu Sheng EXTRA'S 
Sun Chien - n.v.t.
Lo Mang -
Kwok Choy -
Wang Lung Wei -
Regisseur Chang Cheh -
Speelduur 110 min -
Prod. maatschappij Shaw Borthers -

 

De wereldvreemde en redelijke naïeve Tan Tung (Fu Sheng) komt aan in Hongkong. Zijn opa zal voor hem gaan zorgen en hem een beetje weg wijs maken in de grote stad. Op zich niet iets wat problemen op zou moeten leveren. Maar Tan Tung traint al jaren kung fu en realiseert zich niet echt dat, vergeleken bij het dorp waar hij vandaan komt, het er hier heel anders aan toe gaat. Na een vriendschappelijke vechtpartij met Chu Ho (wang Lung Wei) vraagt deze of hij voor hem een meisje wil redden. Het meisje blijkt een ontsnapte prostituee van Chu Ho te zijn. Tan Tung weigert hier aan mee te werken en brengt het meisje in veiligheid. Dit valt niet zo goed bij de gangsters en deze bedenken een list zodat hij in de gevangenis zal belanden. Voor Tan Tung zit er niks anders op dan te vluchten. De broer van de geredde prostituee biedt hem aan om hem mee naar San Fransico te nemen. Een goed plan vindt Tan Tung en hij laat zijn opa achter om naar Amerika te gaan. Eenmaal aangekomen vindt hij werk bij een restaurant. Samen met Wen (Sun Chien) een student uit Taiwan doet hij alle vuile klusjes. Ze maken lange dagen en krijgen weinig betaald. Maar Tan Tung heeft nog niet echt geleerd van zijn avontuur in Hongkong. Eerst redt hij een meisje in een wasserette van lokale afpersers en later redt hij Wen van de zelfde bende. Dit zint zijn baas maar niks en hij wordt op straat gegooid. Zijn vechtlust trekt de aandacht van So Fai Lung (Kwok Choy) de leider van een van de concurrerende bendes. Als deze Tan Tung benaderd gaat hij op het aanbod in en sluit zich aan bij de gangsters. Een keuze die eigenlijk niet bij zijn karakter pas en uiteindelijk extreme gevolgen zal hebben.

In alle opzichten is 'Chinatown kid' een bijzondere film, de cast, de locaties en het verhaal zijn stuk voor stuk subliem. Deels opgenomen in San Fransisco en Hongkong en natuurlijk deels in de studio. Het zou namelijk een vermogen gekost hebben om de hele cast heen en weer te laten vliegen. Want de acteurs die hun medewerking verleende aan deze film zijn bijna ontelbaar. Diverse grote namen hebben namelijk kleine rolletjes. Onder andere Hui Ying Hung, Dick Wei en Robert Tai. Deze laatste was ook verantwoordelijk voor de choreografie. De gevechten zijn niet die standaard kung fu routines met veel acrobatiek, maar er is gekozen voor een iets ruigere aanpak. Helaas geen lange shots, maar snel gemonteerde actie. Het camerawerk tijdens deze gevechten is een beetje rommelig. Het doet een beetje aan als straatvechten, maar ziet er toch goed uit. En dat is natuurlijk ook niet vreemd als je bedenkt dat alle sterren uit 'Five venoms' voor het eerst samen kwamen in deze film. Zoals altijd vecht Sun Chien vrij weinig, maar zijn rol in de ontwikkeling van het verhaal is des te groter. En het verhaal zit absoluut goed in elkaar. Er is goed over de details nagedacht en de balans tussen drama en martial arts is goed aanwezig. Verder hebben Kwok Choy en Lo Mang een redelijk grote rol en weten ze goed hun stempel op de film te drukken. Lu Feng en Chiang Sheng hebben kleine rolletjes en zijn maar weinig in beeld. Maar Fu Sheng speelt de hoofdrol en doet dit absoluut met overtuiging. De rol die hij speelt is hem werkelijk op het lijf geschreven. Een jonge naïeveling met geweldige vaardigheid als het op kung fu aan komt. Jaren eerder speelde hij een vergelijkbare rol in 'Disciples of Shaolin' een film waarvan het verhaal zeker de basis was voor 'Chinatown kid'. Fu Sheng acteert vrij sterk en weet zelfs wat emoties los te krijgen bij de kijker. Iets wat hij hoofdzakelijk met zijn gezichtuitdrukking doet aangezien de engelse versie niet zijn eigen stem heeft. Het verhaal heeft verschillende kleine verhaalen door elkaar lopen die uiteindelijk samen komen voor een prachtige eindsc> ène. De jaren zeventig zijn goed terug te vinden in de kleding en de muziek van de film. Ook de muurschilderingen en de aankleding van het casino zien er geweldig jaren zeventig uit. Het is alleen iedere keer wel weer even wennen als we van de straten van San Fransico opeens in de claustrofobische shaw studio's belanden. Maar dit is nou eenmaal hun handelsmerk en manier van werken. En eigenlijk zou ik dit ook niet anders willen zien, want dit is toch de hele romantiek van de Shaw brothers. Wat mij betreft is dit wat acteer prestatie absoluut de beste film van Fu Sheng en eigenlijk een die iedereen gezien moet hebben.

Copyright kungfufilms.nl (2004) 

 

Deze recensie is gebaseerd op de oude Warner video release. Helaas is de recente release van Celestial nogal afwijkend. Het einde is anders en de film is ingekort naar negentig minuten. Hierdoor zijn naar mijn idee een hoop belangrijke scènes verloren gegaan. Voor mensen die de film nooit eerder gezien hebben zal dit geen probleem op leveren, maar hou hier in elk geval rekening mee.

 

Drager Video Extra's Celestial release (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (Full screen) - Trailers
Geluid kwaliteit Goed (mono) - picture gallery
Ondertiteling Nederlands - behind the scenes pictures
Taal Engels - biographies/filmographies
Uitgever Warner brothers - production notes
Waardering          9/10 - Widesreen, original language

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief