home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

Maggie Cheung

Man-Yuk Cheung, Man-Yu Cheung, Maggie Cheung Man-Yuk, Man-yu Zhang

Geboorte datum: 20-10-1964

Als er een actrice is die iedereen kent dan is het Maggie Cheung wel. Vooral in de jaren tachtig was ze erg actief en kreeg ze in het westen bekendheid door haar rollen naast Jackie Chan. Maar deze dame heeft veel meer in huis. Ze kan werkelijk alles en niets is haar te gek. Zonder moeite gaat ze van truttige jonge vrouw naar verleidelijk vamp of actiester en zelfs in art-house films misstaat ze niet.

Acht jaar na haar geboorte in Hongkong besloten haar ouders om te verhuizen naar Engeland. Hier volgde ze haar opleiding en deze ronde ze af op haar zeventiende. Voor het behalen van haar diploma namen haar ouders haar mee op reis naar Hongkong. Tijdens deze vakantie liep ze een iemand tegen het lijf die haar talent direct herkende. Ze kreeg een aanbod om het gezicht te worden van een winkelketen. Alleen hier tegenover moest wel staan dat ze voorlopig niet naar Engeland terug zou gaan. In de jaren die volgde verdiende ze haar geld als fotomodel. Dit versterkte haar zelf vertrouwen en ze besloot in 1983 mee te doen aan de miss Hongkong verkiezing. Helaas kwam ze niet als winnaar uit de bus. Ze werd tweede en kreeg de speciale titel van miss fotogeniek. De Shaw studio's benaderde haar vlak na de wedstrijd en boden haar een contract aan. Haar film debuut volgde in 1984 in de romantische komedie 'Prince charming'. Daarnaast kreeg ze een vaste rol in de TVB serie 'Police cadet'.

Na een groot aantal rollen in romantische komedies kreeg ze een rol als vriendin van Jackie Chan in 'Police story'. Hierdoor leerde een veel groter publiek haar kennen. Ze was in alle twee de vervolgen te zien en had ze ook een rol in 'Project A - 2'. Maar in 1988 werd het tijd dat ze haar echte acteer talent liet zien. Onder de regie van Wong Kar Wai speelde ze samen met Andy Lau in het dramatische 'As tears go by'. Ze laat hier prefect zien dat ook dit soort rollen voor haar geen probleem vormen. In de jaren die volgen werkt ze zich als een kameleon door alle genres heen. Ze verbindt haar naam aan de ene klassieker na de andere en werkt met alle groten uit de industrie. Actie film liefhebbers zullen zich absoluut films als 'Dragon inn', The moon warriors', The barefoot kid', en 'Heroic trio' kunnen herinneren. In de laatste speelde ze samen met Michelle Yeoh en de helaas overleden Anita Mui. Deze film is een schitterend voorbeeld van hoe een vrouwen-actie film moet zijn. En gelukkig vonden de producers dit ook want in het zelfde jaar volgde er het vervolg 'Executioners'.

Maar naarmate ze ouder werd begonnen de serieuzere films de overhand te krijgen. Rond het jaar 1994 schakelde ze compleet over. Als een van de favoriete actrices van Wong Kar Wai speelde ze in het bizarre maar wonderschone 'Ashes of time'. En in 1996 vertrok ze naar Frankrijk om de film 'Irma Vep' te maken. Maggie Cheung speelt in deze film zichzelf. We krijgen op intrigerende en fascinerende wijze te zien hoe ze in Frankrijk een film maakt met alle bizarre gevolgen van dien. De film was een enorm succes in het arthouse circuit en dit gaf haar bekendheid bij een nog grote publiek. In 1997 maakte ze samen met Michelle Yeoh het historische drama 'The Soong sisters' en speelde ze in het door Frankrijk en Japan geproduceerde 'The Chinese box'.

Het uitstapje wat ze maakte naar Frankrijk vertoond 1998 een nasleep. Ze trouwt met Olivier Assayas de regisseur van 'Irma Vep'. Dit betekende meteen dat ze het een stuk rustiger aan gaat doen. Zelfs het enorme succes van 'In the mood for love' kan het tij niet keren. Zo af en toe verschijnt ze nog in een film. Maar dit is alleen als de rol of cast haar erg aanspreekt. Zo zien we haar daarna nog in 'Hero', het door haar man geregisseerde 'Clean' en een kleine rol in '2046'. Het is nu al bijna twee jaar stil rond haar op film gebied en laten we hopen dat dit niet al te lang meer zal gaan duren.

Geselecteerde films:

Prince Charming (1984)

Police Story (1985)

Project A 2 (1987)

As Tears Go By (1988)

Police Story Part II (1988)

The Iceman Cometh (1989)

The Dragon from Russia (1990)

Days of Being Wild (1990)

Dragon Inn (1992)

The Moon Warriors (1992)

The Twin Dragons (1992)

Police Story III Super Cop (1992)

The Bare-Footed Kid (1993)

The Heroic Trio (1993)

Green Snake (1993)

Flying Dagger (1993)

Executioners (1993)

Ashes of Time (1994)

Irma Vep (1996)

In the Mood for Love (2000)

Hero (2002)

2046 (2004)

 

Terug naar het overzicht.