home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Uit het archief:


Cheng Pei Pei

Jeng Pooi Pooi, Zheng Pei Pei, Zheng Peipei

Geboorte datum: 04-12-1946

Een dame die alle respect verdiend. Niet alleen was ze een van de eerste vrouwelijk film helden, maar deed ze ook nog eens alles zelf. Hierin werd ze regelmatig terug gefloten door regisseurs en andere mensen op de set die vonden dat vrouwen dit soort dingen niet horen te doen. Cheng Pei Pei was behoorlijk haar tijd vooruit op dit gebied en vond dat zij alles kon en mocht wat een man ook mocht. Dit zorgde vooral voor nogal wat discussie met regisseur Chang Cheh die bekend staat om zijn macho instelling. Voordat ze aan het werk ging in de film industrie was ze een danser in Sjanghai, de stad waar ze ook geboren is. Zoals ieder ander deed ze eerst een opleiding van zes maanden voordat ze aan het werk mocht in de grote Shaw studio's. Ze viel meteen op en de legendarische regisseur King Hu koos haar voor de hoofdrol in het wereldberoemde 'Come drink with me'. Maar niet alleen King Hu was erg weg van haar. Regisseur Lo Wei wist haar charmes perfect in beeld te brengen is films als 'Dragon swamp' en 'The shadow whip'. Het mooie van Cheng Pei Pei is dat ze tegelijkertijd kwetsbaar, als extreem dodelijk kan zijn. Stoer, maar toch heel erg vrouwelijk en dit is voor de tijd waarin zij haar grootste succes had erg bijzonder. Maar na ook nog een aantal films gemaakt te hebben voor de Golden Harvest studio werd het een tijd stil rondom Cheng Pei Pei. Bijna tien jaar speelde ze niet meer in films om in 1980 weer een rol te spelen. 'Virgin commandos' was de titel en zoals deze al een beetje verraad was het nogal wat aparts. Hierna werd het weer een periode stil maar in 1989 keerde ze terug voor de film 'Painted faces'. Deze gewoonte om af en toe een film te maken heeft ze nog steeds. Ze accepteert alleen rollen die haar echt aanspreken en gelukkig zit hier tegenwoordig enige regelmaat in. Haar meest opvallende rol was wel in 'Crouching tiger hidden dragon. Hierin speelde ze 'Jade fox', de leraar van Jen Yu. Ze levert het bewijs dat ze nog steeds niet bang is voor actie scènes en het nog met flair kan doen ook. Recentelijk is haar dochter Marsha Yuan druk bezig om in de voetsporen van haar moeder te treden. Er zijn namelijk plannen om een remake te maken van de film 'Come drink with me'. De hoofdrol zal door niemand minder dan Marsha Yuan gespeeld worden. Zo moeder zo dochter zullen we maar zeggen.
 

Geselecteerde films:

Come drink with me (1966)

Thundering Sword, The (1967)

Golden Swallow, The (1968)

The flying dagger (1968)

That Fiery Girl (1968)

Dragon Swamp (1969)

Raw courage (1969)

Shadow Whip, The (1971) 

Lady hermit (1971)

Flirting Scholar (1993)

Wing Chun (1994)

Man Called Hero, A (1999)

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Naked Weapon (2002)

Flying dragon, leaping tiger (2002)

 

Shadow whip

Golden swallow

Samen met haar dochter Marsha Yuan

Terug naar het overzicht.